Türk Sağlık-Sen’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Danıştay, sendikanın açtığı dava sonucunda üniversite hastanesi çalışanlarını sevindirecek bir karar verdi.

Türk Sağlık-Sen tarafından Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Biyokimya Laboratuvarı'nda çalışan sendika üyesi adına, mesai saatleri dışında Acil Servis Bölümü'nde nöbet tutarak verdiği hizmetin döner sermaye ek ödemesinde riskli birimler katsayısıyla hesaplanması için dava açılmıştı.

Davayı görüşen İzmir 4. İdare Mahkemesi, “Riskli birimler olarak belirtilen acil servis nöbet hizmetini aynı unvanda bulunan ve aynı görevi yapan iki farklı personelin sadece acil servis içinde bulunmadığından dolayı farklı ödeme yapılması anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır." diyerek Acil Servis hizmetlerinde nöbet tutulan sürede riskli birim ek ödeme katsayısıyla döner sermayesinin ödenmesine karar vermişti.

Mahkeme kararının, üniversite hastanesi tarafından temyiz edilmesi üzerine Danıştay 8. Daire’de görülen davada da mahkeme kararı onaylandı.

Danıştay, verdiği kararda idare mahkemesini verdiği kararın dayandığı gerekçe ve usullerin yasaya uygun olduğuna dikkat çekti.

Kararın bozulmasında hukuka uyarlılık bulunmadığını belirterek İdare Mahkemesinin kararını onaylanmasına hükmetti.

Danıştay’ın verdiği kararla üniversite hastanesi çalışanlarının mesai saatleri dışında riskli birimlere verdikleri hizmetin döner sermaye ek ödemesinin riskli birimler katsayısından ödenmesine hükmetti.

Danıştay’ın verdiği kararla birlikte Tüm üniversite hastanelerinde çalışanların riskli birimlere hizmet verdikleri sürülerde döner sermaye ek ödemelerinin riski birim katsayısı üzerinden ödenmesinin önü açılmış oldu. Hastane döner sermaye geliri ve çalışanların riskli birimlere hizmet ettiği süre göze alındığında üniversite hastanesi çalışanları, 200 TL’ye kadar ek döner sermaye gelirine kavuşabilecekler.

Karar ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci üniversitelerde riskli birimlere hizmet veren çalışanların önemli bir hak kaybının önüne geçilmesi adına Danıştay’ın önemli bir karar verdiğini belirtti.

Kahveci, “Üniversite hastanelerinde mesai saatleri dışında riskli birimlere hizmet veren sağlık çalışanları hak ettikleri ek döner sermayeyi alamıyorlardı. Bu üniversite çalışanlarının maruz kaldığın önemli bir haksızlıktı. Danıştay’ın bu kararının ardından bu sorunun çözümü için önemli bir gelişme kaydedilmiştir. Tüm üniversite hastanelerine başvurarak Danıştay’ın bu kararına göre uygulama yapılmasını isteyeceğiz. YÖK’e de başvurarak bu konuda üniversite hastanelerini uyarmasını talep edeceğiz.” dedi. (CİHAN)