Büyükanıt: Kandil planda hiç yoktu
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt: Operasyonun ABD isteğiyle bitirildiği ıspatlansın üniformamı çıkartırım

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Irak'ın kuzeyine gerçekleştirilen kara harekatının sona erdirilmesi ile ilgili ortaya atılan iddiaları yanıtlarken, "İçerden ve dışardan etki olduğunu kanıtlansın üniformamı çıkarırım" dedi. Orgeneral Büyükanıt, ihtiyaç duyuldukça operasyonların yapılacağını söyledi ve "Operasyonlara devam edeceğiz" dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, TSK'nın Irak'ın kuzeyine düzenlediği kara harekatına ilişkin bugün basını bilgilendirme toplantısı yaptı. Orgeneral Büyükanıt, Irak'ın kuzeyine gerçekleştirilen kara harekatının sona erdirilmesi ile ilgili ortaya atılan iddiaları yanıtlarken sert bir ifade kullandı. Orgeneral Büyükanıt, içerden ve dışardan etki olduğu iddialarını yalanlayarak, "bunu kanıtlasınlar bu üniformamı çıkarırım. Lütfen 'ABD istedi çekildik' demeyin bu bizi yaralıyor. Bu Türk Silahlı Kuvvetlerini ve Türkiye Cumhuriyetini yaralıyor. Böyle olmadığını olamayacağını bilin” diye konuştu.

Orgeneral Büyükanıt, operasyonun başından sonuna geri dönüşün ilgili makamlara bildirildiğini belirterek, “Kimsenin avukatı değilim ama TSK devlet terbiyesi olan bir kurumdur. İlgili makamlarla koordine olunmuş gerekli bilgilendirme yapılmıştır” dedi.

Orgeneral Büyükanıt, operasyonun en az zayiatla ve en kısa zamanda bitirilmesinin planlandığını, meslek hayatı boyunca bu kadar kısa zamanda bu kadar başarılı olan böyle bir operasyon görmediğini söyledi. Orgeneral Büyükanıt, zamanını kendilerinin belirlediği operasyonun bu mevsimde yapılmasının dezavantajlarını avantaja çevirdiklerini, kar edeniyle PKK'nın patlayıcı kullanamadığını belirterek, “Daha fazla kalırsanız idari zayiat verilir. Gururla söylüyorum bu operasyonda ne patlayıcıdan ne de idari zayiatımız olmamıştır” dedi.

Orgeneral Büyükanıt, operasyonun sona erdirişliyle ilgili iddialar konusunda ise “Başbakan Erdoğan"ın Ulusa Sesleniş çekimleri 27 Şubat Çarşamba günü yapıldı. Orada Sayın Başbakan operasyonun sürdüğünü söyledi. O ibare o tarih itibariyle doğrudur” dedi.

Orgeneral Büyükanıt, basınla sohbeti sırasında dört kez tekrarladığı “Kimsenin avukatı değilim” sözleriyle devam ettiği konuşmasında, “Bu iddialar bizi üzmektedir. Cumhurbaşkanı da Başbakan da bilgilendirildi. Gerçek budur” dedi.

Orgeneral Büyükanıt, operasyona ilişkin sözlerini özetlerken, söylediklerini maddeler halinde şöyle sıraladı:
“1. Harekat planlandığı gibi başladı, uygulandı, sona erdirildi. Çok başarılı bir operasyondu.

2. Bundan sonraki operasyonlar için önemli veriler elde edildi.

3. Başlangıcında da bitişinde de uygulanan taktik başarılıdır. Operasyonun en hassas dönemi birliğin yerine dönmesidir. Yorgunluk vs. tüylerimiz diken diken izleriz. Kayıp verilmemiştir.

4. Operasyon tüm bakanlar ve kurumlar ile koordine edilmiştir.

5. Operasyona içerden ve dışardan müdahale edilmemiştir.

6. Operasyona katılan birlikler büyük başarı elde ettiler.

7. Lütfen ABD istedi çekildik demeyin. Bu bizi yaralıyor."