VAR MISIN YOK MUSUN'UN HAKAN'I UNICEF ELÇİSİ OLDU

Hayranlarının internette fan club"ler kurduğu “Var mısın Yok musun” yarışmasının gözdesi 29 yaşındaki milli sporcu Hakan Hatipoğlu, engellileri biraraya getiren www.senistersen.com projesiyle UNICEF"in dikkatini çekmeyi başardı. Ocak ayında Formula 1 pilotu Fernando Alonso ile birlikte, UNICEF adına Kenya"ya gidecek olan Hatipoğlu gerçekten de ilgi çekici bir portre.
“Biri Bizi Gözetliyor” 2000"lerin başında Türk televizyonculuğuna bomba gibi düşmüştü. Medya eleştirmenlerince “TV kokaini” diye adlandırılan programlardan olan BBG"nin yıldızları bir anda TV galaksisinin en parlak yıldızları oluverdiler. Ardından Popstar yarışmaları geldi, ekranı birbirinden farklı öyküdeki popstarlar doldurdu ama hiçbiri uzun ömürlü olmadı. Evlilik starları da kısa zamanda gözden yittiler. Şimdi ise yeni starlar farklı bir yarışmadan, şu anda en çok seyredilen yarışma programı unvanını taşıyan “Var mısın Yok Musun”dan çıkıyor. Programın bütün yarışma formatlarından ve Popstar, BBG gibi programlardan da önemli bir farkı var. Başarısını da buna borçlu. Diğer bütün yarışmalar reytinglerini çatışmadan, yarışmacıların ekran önünde birbirleriyle kıyasıya rekabetinden, itişip küfürleşmelerinden alırken “Var mısın Yok musun” bambaşka bir kulvarda yüzüyor. Burada yarışmacılar birbirlerinin rakibi değil, dostu. Birinin çok para alması diğerinin de almasına engel değil. O nedenle birlik, dayanışma, halden anlama hali, birlikte sevinip üzülme hali baskın. Öyle ki “kötü polis” Hamdi Bey"i bile herkes seviyor. Acun Ilıcalı yarışmacılarını belli ki büyük bir özenle seçiyor. Oraya çıkan her yarışmacının “sıra dışı” bir hikâyesi var; mesela yetiştirme yurdunda büyüyen Nursel Ergin, mesela defalarca beyin tümörü ameliyatı geçiren Ülkühan, mesela lösemili çocuklara ders verirken, dokuz yaşındaki oğlunun lösemi olduğunu öğrenen Ömer hoca... Kavgadan, gürültüden yorulmuş televizyon izleyicisinin, şefkatli bir kucağa sığınır gibi “Var mısın Yok Musun”a sığındığı bu yarışmanın şu anki yıldızlarından biri ise 29 yaşındaki Hakan Hatipoğlu.

Genç, yakışıklı, sempatik, iyi yürekli, anne-babaların örnek diye gördüğü, delikanlıların özendiği, genç kızların da iç geçirdiği biri. Ama sadece bu kadar değil. Hakan aynı zamanda gerçek bir sosyal sorumluluk projesine imza atmış biri. Kurduğu engellilere yönelik www.senistersen.com adlı internet sitesi çok kısa zamanda büyüdü. Mehmet Topal, Ali Güneş gibi futbolcuların, Özcan Deniz gibi ünlülerin de üye olduğu site kısa zamanda 10 bin kişiyi geçti. Hakan Hatiopoğlu"nun site ve sitenin etrafında yaptığı çalışmalar kısa zamanda UNICEF"in dikkatini çekti. Şimdi UNICEF Hakan"a tam destek veriyor; 2009"da bütün dünyada ve Türkiye"de yürüteceği “Engelsiz Hayatlar” projesinin Türkiye mimarlarından biri Hakan Hatipoğlu olacak. Bu nedenle Hakan, Ocak ayının sonunda UNICEF"in davetlisi olarak Kenya"ya gidiyor. Beslenme ve eğitim sorunlarıyla ilgili bir araştırma ve yardım gezisi için orada bulunacak. Geziye UNICEF yetkililerinin yanı sıra Formula 1 pilotu Fernando Alonso da katılacak.

En iyisi her şeye baştan başlamak ve Hakan Hatipoğlu"nu daha yakından tanımak.

Hakan, 28 Kasım 1979 Burgazada doğumlu, ama nüfus kâğıdında 4 Ocak 1980 yazıyor. Çünkü, Burgazadalı milli yüzücü annesi Eser hanım, oğlunun da sporcu olma ihtimalini düşünerek, onu sonraki yıla kaydettirmiş. Nitekim beklendiği gibi sporcu olmuş Hakan. Halihazırda Adalar Su Sporları Kulübü takım kaptanı olan Hakan aynı zamanda Türk Milli Su Topu Takımı"nın da oyuncusu ve bugüne kadar 200"den fazla kez milli olmuş.
“Su topu adada gelenektir. Beş yaşına gelen çocuk havuza atılır, çırpınma havuzunda tahtalarla yüzmeye başlar. Erkekse su topuna, kızsa yüzmeye devam eder. Beş aylıkken suya atıldım, beş yaşında yüzdüm, 11 yaşında su topuna geçtim. Adalar Su Sporları Kulübü"nün merkezi Burgazada"dır. Enka, Yüzme İhtisas, Galatasaray gibi takımlar çağırdı ama koyu Galatasaraylı olmama rağmen gitmedim. Çünkü kulübe manevi bağım var. Kulüpte beni örnek alan çok genç var. Hayatta en büyük amacım, insanlara bir şeyler vermek, orada bir çocuğun bile "Hakan abi başka bir kulübe gitti" diyerek hayal kırıklığına uğraması beni bitirir” diyor Hakan. Neredeyse haftada altı gün antrenmanı var.

Gençken başarıyı görmek önemli

“ Sporculuk hayatıma çok şey kattı. Gençken başarıyı görmek çok önemli. Milli takımla, beraber kazanıp, beraber üzülmeyi öğrendim. Bu benim iş hayatıma çok şey kattı. Mesela hiçbir toplantıma geç kalmam, iş hayatında en önemli mesele, kriz anında çözüm üretebilmektir, o zaman çözüm üretebilirseniz başarılı olursunuz, sporda kötü giden bir maçı çevirmeyi öğreniyorsunuz. Bunları üretebildiğinizde öğrendikleriniz iş hayatınıza da yansıyor.”
Annesi Eser hanım ev hanımı, babası Bülent bey ise otomotiv işiyle uğraşıyor. Aile Çanakkaleli; büyük babaannesi Mualla Gökçay Atatürk"e şarkı söyleyen ünlü ses sanatçılarından. Hatipoğlu soyadının eski Meclis Başkanı Yasin Hatipoğlu ile bir ilgisi yokmuş ama ilginçtir, Hakan"ın şu andaki kız arkadaşının da soyadı Hatipoğlu ve aralarında hiçbir akrabalık yok.
“Küçükken çok zekiydim. Mesela üç-dört yaşındayken, babamın bir arkadaşı, "Ben 16 mayıs 1960 doğumluyum, şu anda da 23 Şubat 1986, acaba kaç gün yaşadım" dediğinde birkaç saniyede hesaplayıp söylermişim. Tuvalete bile ansiklopediyle girerdim ama sonra o zekâm uçtu. İlgi alanım daha çok spora yöneldiği için iyi bir eğitim hayatım olamadı” diyor Hakan. Lisede çok okul değiştirmiş, Işık Üniversitesi İşletme bölümünü bitirip Marmara Üniversitesi İngilizce İşletme"de lisansüstü yapmış.

Okul sonrası önce babasıyla çalışmayı denemiş ama sonra bir ajansta stratejik planlama bölümünde çalışmaya başlamış. Parlak fikirleri, girişimciliği sayesinde kısa zamanda yönetici konumuna yükselmiş, hedef kitleyi tanıma, hedef kitle analizi konusunda uzman olmuş. Askerliğini denizci olarak yapmış ve Tuzla Deniz Harp Okulu"nda öğrencilere su topu öğretmiş.
2005 Mayıs"ında askerden döndüğünde Pars/McCann Ericsson"a girmiş. Ülker, Opel, UPS gibi markaların müşteri temsilcisi olmuş. Bir yıl sonra Turkcell"e dışardan iş yapan bir firmadan teklif alıp, Genç Turkcell projeleriyle ilgilenmiş.

“Orada da kitle yönetimini, belli bir topluluk nasıl yönetilir, ne isterler ne istemezler, bunları öğrendim” diyor Hakan. Kısa zamanda çok parlamasına rağmen bağımsız olma dürtüsü peşini bırakmamış: “İşim iyiydi ama kendimi hep bir kutuda hissediyordum. Kendi işimi kurmaya karar verdim”.

Kendisinden üç yaş küçük kızkardeşi Zeynep"le, firmalara etkinlik konseptleri üreten ADDA"yı (Artı Değer Düşünce Ajansı) kurmuş. İki kardeş şu anda aynı evde yaşayıp aynı işte çalışıyorlar.
“ Önce kardeşim Zeynep, sonra annem Eser ve sonra diğerleri gelir benim için” diyor Hakan, “Belki kardeşim benden küçük olduğu için çocukluğumdan beri hep onu korumak, onun için bir şeyler yapmak istedim. Bir kızkardeşim olduğu için bir kıza yaklaşırken de farklı davranırım. En kötü finali bile hiç üzmeden yaparım.”

Hayatının projesi

www.senistersen.com fikrinin nasıl doğup geliştiğini şöyle anlatıyor Hakan Hatipoğlu: “Geçen Kasım"da babam "Oğlum, engelliler için facebook gibi bir tanışma, arkadaşlık sitesi yok mu" diye sordu. Facebook"ta dolaşırken bir profil okuyormuş, engelli bir bayan yazısında "Benimle tanışmadan, beni hayal kırıklığına uğratmadan, engelli olduğumu bilin" demiş. Fotoğrafında engelli olduğu gözüküyormuş. Babamın bunun üzerine aklına gelmiş. Ben de bunu şirketimin bir tanıtım projesi olarak yapmaya karar verdim. Geçen yıl 21 Aralık"ta siteyi açtık. Açılışta üç üyemiz vardı. Ben, babam ve kardeşim. Şu an 10 bin kişiyiz. 6 bin engelli, 4 bin de gönüllü var.” Birçok derneğin, kurumun pikniklerine 30-40 kişi toplayamazken, kendilerinin daha kuruluşlarının ikinci ayında 400 kişiyle buluştuklarını söyleyen Hatipoğlu “Gelenlerin 250-300 kadarı engelli, 100"ü gönüllüydü. Şu an sitemizde her an, en az 250-300 kişi sürekli dolaşımda. İnanılmaz hikâyeler yaşanıyor… Türkiye"nin yüzde 12"si engelli, 8,5 milyon engelli var ama öyle değilmiş gibi davranılıyor. Yurtdışında çok engelli insanla karşılaşıyordum; ne kadar şanslıyız, bizde bu kadar engelli yok, herhalde Allah bizi seviyor diyordum. Oysa orada oran düşük ama imkânlar fazla olduğu için insanlar sokağa çıkıyor, parklarda bahçelerde dolaşıyorlar”.

Siteye olan inanılmaz ilgi, yaptıkları, yapmayı düşündükleri çok mutlu ediyor Hakan"ı. Mesela, bugüne kadar hiç evinden çıkmamış bir engelliyle İzmir"e gitmişler. Hiç arkadaşı olmayan birinin doğum günü partisi yapılmış. Siteye birçok ünlü de destek veriyor. Özgür Çevik, Yasemin Hadivent, Feridun Düzağaç, Harun Kolçak, Özcan Deniz, Mansur Ark, Asrın gibi sanatçıların yanı sıra Ali Güneş, Mehmet Topal gibi ünlü futbolcular da var aralarında. Bu organizasyonları yapabilmek için de bir hayli masraf etmiş, markalar destek olmamışlar. Destek ararken bir firma müdürü “Engelli ile yan yana durmak markamı da engelli yapar” demiş. “Onun bu sözü beni daha da kamçıladı. Gerekirse arabamı satarım ama bu projeye devam ederim dedim” diye anlatıyor.

Ama sonunda şans yüzüne gülüyor ve proje UNICEF"in dikkatini çekiyor.

“UNICEF projemi üstlenmek istedi. Her türlü desteği vereceklerini söylediler. Onlar beni buldular, sağlıklı bir bireyin engelliler için böyle bir projeyi düşünmesini çok önemsediler. Kadın-erkek birlikteliği bizim için önemlidir. Özellikle de engellilerde arkadaş edinme problemi vardır. Bir engelli çoğu zaman bir engelli ile evlenebilir ama o insanı bulması için o konuyla ilgili bir derneğe gitmesi gerekir, o da ayrı bir çaba. Burada hemen görebileceği, belki de aynı mahallede oturduğu binlerce insanla tanışıyor. Burada biz onlara birçok imkân sunuyoruz; yazışıyorlar, fotoğraflarını görüyor, beğeniyor, engelini biliyorlar. Buluşuyorlar ve bir anda iki engelli hayat mutlu olmaya başlıyor. Bu sitede sitenin kralı engelli olanlar. Bir buluşma sonrasında, annem o duygu yoğunluğundan eve gelince düştü, bayıldı. Hayatında anlatabilecek ne var dendiğinde ben bunu anlatıyorum, bu hayatımın en büyük projesi çünkü” diyor.

Kendisi de bir TESYEV (Türkiye Engelliler Spor Eğitim ve Yardım Vakfı) üyesi olan Acun Ilıcalı"nın da büyük destek olduğunu söyleyen Hakan"dan UNICEF"in 2009 yılında Türkiye"de “engelsiz hayatlar” başlığıyla büyük bir kampanya düzenleyeceğini öğreniyoruz. Formula 1 pilotları da dahil birçok ünlü bu kampanya için Türkiye"ye akın edecekmiş. Şu an UNICEF"in görevlisi olarak birçok ünlü ile birlikte Kenya"ya gidecek olan Hakan Hatipoğlu da Türkiye"deki bu projenin mimarlarından olacak.
Bu arada Hakan"a teklifler yağıyor; yarışmadan sonra onu daha sık ekranlarda görmek sürpriz olmayacak.

Hakan, her yönüyle örnek görüldüğü için çok hayranı var. Facebook"ta çeşitli hayran grupları var. Günde 200 kişi arkadaşlık önerisi yapıyormuş. 10 kişilik bir çocuk grubu halı saha maçına gelip imza istemişler. Bir grup genç kız hayranı onun için Cevahir İş Merkezi"nde buluşmuş.

Hakan Hatipoğlu, “Önceleri çok şaşırıyordum, gelip imza istenince. Çocuklardan biri "babam senin gibi olmamı istiyor" deyince sevindim. Bir başka kız mesaj atmış, "babam zorla oturtup seni seyrettiriyor" diye. 100 metrelik yeri 10 dakikada geçtiğim oluyor; durdurup sürekli konuşuyorlar, fotoğraf çektiriyorlar” diyor.

Aktüel