CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, şehit çocuklarına kamuda ikinci iş hakkı için yasa değişikliği yapılmasına karşın, yönetmeliğin henüz hazırlanmaması nedeniyle İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e birer mektup yazarak, şehit ailelerinin kendisine aktardığı kaygı ve isteklere dikkat edilmesini talep etti.
 
Yasa değişikliği 12 Temmuz 2012'de yürürlüğe girmesine karşın, yönetmelik hazırlanmadığı için şehit çocukları ve yakınları henüz ikinci iş olanağından yararlanamıyor. Şehit çocuklarının İçişleri Bakanlığı ile yaptığı görüşmelerde şehidin yaşları çok ileri de olsa ikinci iş hakkının şehidin kardeşlerine tanınacağını öğrenmesi üzerine bu camiada büyük sıkıntı ortaya çıktı.
 
Kapsamlı bir yasa teklifi vermiş olan ve çıkarılan yasada büyük pay sahibi olan CHP'li Umut Oran, şehit çocuklarının sıkıntılarını bu kez İçişleri ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlarına birer mektup yazarak, 12 Ekime kadar hazırlanması gereken yönetmelikte bu sıkıntının aşılması için bu konuya dikkat edilmesini talep etti.
 
Umut Oran'ın dün (4 Ekim 2012) her iki bakana da yazdığı mektuplar şöyle:
 
“Sayın Bakan, Bildiğiniz üzere 6353 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 4 Temmuz 2012 tarihinde TBMM’de kabul edildi ve 12 Temmuz 2012’de 28351 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
 
6353 sayılı Kanun ile şehit yakınları, gaziler, harp malulleri ve ailelerini yakından ilgilendiren düzenlemeler yapıldı. Bu kapsamda uygulamayı düzenlemek amacıyla İçişleri Bakanlığı ile birlikte 3 ay içerisinde yönetmeliği hazırlamanız gerekiyor. Bu sürenin 12 Ekim’de dolacağı malumlarınızdır. Ancak konuyla ilgili kapsamlı bir yasa teklifi vermiş olmam ve çıkan yasada bazı düzenlemelerin tarafımdan da önerilmiş olması dolayısıyla bu acılı kesimden birçok talep ve şikâyet bana da ulaşmaktadır. Çıkacak yönetmeliğin yıllardır süren kimi sorunları kangrenleştirmemesi amacıyla özellikle bazı noktalara dikkatinizi çekmek istiyorum.
 
Şöyle ki;
 
- Şehit çocuğu ve ailesine tanınan kamuda ikinci iş hakkının yararlandırılmasında şehidin kardeşlerinin 80-90 yaş civarında olması veya zaten bir yerde çalışıyor olması durumunda iki iş hakkının şehit çocuğu ve/veya şehidin eşi tarafından kullanılabilmesi kesinlikle sağlanmalıdır.
 
- Bu amaçla yönetmeliğe “şehidin kardeşi çalışamayacak durum ve yaştaysa” gibi bir ifadenin eklenmesi yarar sağlayacaktır.
 
Aksi takdirde ikinci iş konusunda halen var olan olumsuz durumda herhangi bir ilerleme sağlanamamış olacaktır.
 
Saygılarımla, Umut Oran”