Ulusoy Holding"de Saffet ve Yılmaz Ulusoy"un ayrılmasının ardından kendi holdinginin başına geçen Alican Ulusoy, lojistik sektörüne iddialı giriş yaptı. 31 yaşında 10 şirketli bir holdingin başkanı olan Alican Ulusoy, "2009"da 250 kişiyi işe alacağız. Hedefimiz 3 yılda yüzde 100 büyümek" dedi.

ULUSOY Ailesi"nde yolların ayrılmasından sonra 31 yaşında kendi holdinginin patronu olan Alican Ulusoy, hızlı büyüme planları yapıyor. Ulusoy Holding"in lojistik sektöründe faaliyet gösteren 10 şirketini "Ulusoy Uluslararası Yatırım Holding" bünyesinde birleştiren genç işadamı, 3 ayda yüzde 20 büyüdüklerini, gelecek 3 yılda da yüzde 100 büyüme hedeflediklerini açıkladı. Baba Hacı Mehmet Bahattin Ulusoy"un 1937"de Trabzon"da temelini attığı, oğulları Saffet, Cemal ve Yılmaz Ulusoy"un da Türkiye"nin en büyük holdinglerinden biri haline getirdiği Ulusoy"da yaşanan ayrılığın ardından Alican Ulusoy, ilk kez basının karşısına çıktı. Babası Cemal Ulusoy"u 1989 yılında kaybeden, yurtdışında aldığı eğitimin ardından Ulusoy Holding"e "veliaht" olarak dönen, ancak yola genç yaşta patron olarak devam eden Alican Ulusoy, kurmayları Celal Doluel ve Ahmet K. Han ile hedeflerini şöyle açıkladı:

4 aydır holding başkanı

Ulusoy Holding"in hissedarları arasında (Saffet ulusoy, Yılmaz Ulusoy ve Cemal Ulusoy"u temsilen de Alican Ulusoy) eşit olarak bölünmesinin ardından, 15 Ekim 2008"de 10 şirket ve 400 kişiyle Ulusoy Uluslararası Yatırım Holding"i kurduk. Büyüme odaklı bir holding olarak faaliyete başladık. Krizi fırsata çevirecek bir anlayışla yola çıktık.

250 kişi daha işe alacak

Küresel krizin hissedilmeye başlandığı 3 ayda 15 milyon dolarlık yatırım yaptık, çalışan sayımızı 100 kişi artırdık. Yüzde 20"ye yakın büyüme kaydederken, bu yıl da 250 kişiye daha yeni iş imkanı yaratmaya niyetliyiz. Lojistik sektöründe iddialı bir büyüme planımız var.

10 milyon dolarlık sipariş

Holding olarak bugün 200"e yakın aracımız var. Şubat-mart döneminde filoya 48 yeni araç katılacak. Bu yatırım 10 milyon dolarlık olacak. Hedefimiz 3 yılda yüzde 100 büyümek. 5 yıllık süreçte, yurt içinde olduğu gibi yurtdışında da büyüyeceğiz.

İş hayatı duygusal olmayı kabul etmiyor

ULUSOY Ailesi"ndeki ayrılığa "paylaşım" demeyi tercih eden Alican Ulusoy"un bu sürece ilişkin değerlendirmesi, amcası Yılmaz Ulusoy"un "kurumsallaşamadık, edebimizle ayrıldık" sözlerini destekler nitelikte. "Ortak mutabakatla" ayrılık kararı alındığını vurgulayan Ulusoy, neden bu noktaya gelindiğini şöyle anlattı: "Aile çok kalabalık olunca aile bireyleri de yönetimde çok daha aktif rol almak istiyor. Kurumsallaşan şirketlerde profesyonellerin etkin rol alması gerekli. Biz ise aile şirketi olmamız nedeniyle, rasyonel kararlar yerine duygusal kararlar aldık. Sonuçta Ulusoy markasına zarar vermemek için ortak mutabakatla böyle bir karar aldık."

Avrupalı Ziehler"le ortaklık imzasını attı

ALİCAN Ulusoy"un önümüzdeki günlerde açıklamayı planladığı bir de ortaklığı bulunuyor. Ulusoy, Brüksel merkezli Ziehler"le ortaklığa imza atmış bile. Ancak bu konuda açıklamayı yeni ortaklarıyla birlikte yapmak istiyor. Ulusoy"un ortağı Ziehler, 2 milyar Euro"luk cirosuyla Avrupa"nın en büyük lojistik şirketlerinden biri. Bu şirketin 1 milyon metrekarenin üzerinde deposunun bulunması, Ulusoy"un bu alana da gireceğinin sinyalini veriyor.

Kız kardeşlerim ticaret yapmak istemedi

ÇOK ortaklı bir yapıdan kendi işinin patronluğuna geçen Alican Ulusoy, kız kardeşleriyle (Merva Ulusoy, Emra Çarmıklı ve Revna Demirören) yeni holdinginde ortak değil. Ulusoy, bu konuda "Onların da benimle birlikte olmasını istedim. Ancak onlar ticaret hayatında yer almak istemedi" dedi. Ulusoy"un sık sık vurguladığı bir nokta da, Karadenizli bir aile olarak örf ve adetlere çok sıkı bağlı oldukları, kendisinin de tüm aile bireylerinin de buna çok dikkat ettiği oldu.

Hürriyet