AYDINPOST HABER SERVİSİ-Tarım Ürünleri Ticareti ile iştigal eden Aydın Ticaret Odası üyelerinin dahil olduğu 14. Meslek Komitesi bu haftaki toplantısında, kuru incir sektöründe yaşanan sorunların zamanında belirlenerek çözüm yollarının araştırılması, ortak akıl üretilebilmesi amacıyla Aydın"da “Ulusal İncir Konseyi”nin kurulmasını talep etti.
Ticaret Odası meclis salonunda düzenlenen toplantıya, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Menaşe Gabay, İzmir Ticaret Borsası Meclis Üyesi Özhan Şen, Tariş İncir Birliği Başkanı Hasan Hüseyin KARAZOR, Tarım İl Müdür Yardımcısı Hasan Ünal, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Ramazan Özkan, Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Galip Orhan, ADÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri ve ilçe ticaret odaları temsilcileri katıldı.
Ticaret Odası Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, toplantıda tarım ürünleri ile iştigal eden üyelerimizin talebi üzerine düzenlenen bu toplantıda incirin tüm taraflarının toplantıya katılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Meclis Başkanı Mustafa Ali Parmazsız"ın başkanlık ettiği toplantıda ilk olarak “Aydın İnciri” coğrafi işareti hakkında bilgi verilerek incir sektöründeki sorunlar masaya yatırıldı. Ülkemizin ilk ihraç ürünlerinden biri olan incirin 150 yıldır talepkar bir ürün olduğu fakat üreticinin eğitilmesi ve ilikleme sıkıntısı nedeniyle kapalı ilek bahçelerinin oluşturulması gerektiği sonucu ortaya çıktı.
Toplantıda yapılan görüşmeler sonucunda “Ulusal İncir Konseyi” kurulması memnuniyetle karşılanarak, incir sektörünün tarafları olan üretici, tüccar ve ihracatçının resmi bir tek çatı altında toplanmasının incir de yaşanan sıkıntılar konusunda hızlı ilerleme sağlanacağı kaydedilerek “Ulusal İncir Konseyi” ile ilgili bir çalışma grubu oluşturuldu.