Şırnak'ın Uludere İlçesi'nin Irak sınırında düzenlenen ve 34 kişinin öldüğü hava operasyonuyla ilgili soruşturma dosyası, Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne gönderildi.

Uludere'nin Gülyazı ve Ortasu Köyü'nün Irak sınırında kaçakçılık yaparken, 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen hava operasyonunda 34 köylü yaşamını yitirdi. Daha önce olay mahalli olması nedeniyle özel yetkili savcılık adına soruşturmayı yürüten Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı ve Uludere Cumhuriyet Savcılığı'nın, dosyayı kendileri açısından tamamlayarak Diyarbakır'a gönderdikleri belirtildi.

Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başavcı Vekilliği ile Uludere Cumhuriyet Savcılığı, olayla ilgili daha önce Genelkurmay Başkanlığı'ndan insansız hava aracına ait 4 saatlik görüntüleri istemiş ve Genelkurmay Başkanlığı'nın bu görüntüleri Diyarbakır'daki savcılığa 23 Ocak'ta gönderdiği belirtilmişti. Olayın adli soruşturmasının bundan sonra Diyarbakır'daki özel yetkili savcılar tarafından yürütüleceği bildirildi. Savcılık, daha önce soruşturmayla ilgili gizlilik kararı almıştı.

ULUDERE'YE KAR ENGELİ
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Uludere Alt Komisyonunun, bölgeye yapacağı ziyaret hava şartları nedeniyle ertelendi.

Alt Komisyon, bugün bölgeye gidecek, 2-3 Şubat tarihlerinde de hayatını kaybedenlerin yakınları ile sivil ve askeri yetkililerle görüşecekti.

Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Alt Komisyon Başkanı, AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener'in ve alt komisyon üyesi milletvekillerinin gitmesi planlanıyordu.

Alt komisyonun, hava şartlarının uygun olması durumunda haftaya bölgeye gideceği öğrenildi.