Akdeniz Üniversitesi öğrenci yurdu ve yerleşkesinde geçen nisan ayında yaşanan olaylarla ilgili davanın ikinci duruşmasında 7 tutuklu sanıktan ikisi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı
Duruşma sonrası tutuksuz sanıklar ve sanık yakınları arasında arbede yaşandı.

Akdeniz Üniversitesi Akdeniz Öğrenci Yurdu"nda 4 Nisanda, karşıt görüşlü öğrenciler arasında, 6 Nisanda yerleşkede öğrenci grupları ve öğrenci olmayan kişilerin karıştığı olaylarla ilgili Antalya Cumhuriyet Savcılığı"nca açılan davanın ikinci duruşması, Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesi"nde yapıldı. Duruşmada tutuklu sanıklar Ömer Ulusoy, Tahir Kara, İsmail Ahmet Turgut, Çağrı Bulut, Ahmet Bekmez, Münir Aktan, Muzaffer Çelebi ve tutuksuz sanıklarla, sanık avukatları hazır bulundu.

Duruşmada, bir önceki duruşmaya katılmayan tutuksuz sanıkların ifadeleri alındı. Sanıklardan Tahir Deniz Uysal, kendisi gibi üniversitede öğrenci olan eşine Ahmet Bekmez"in iki kez vurduğunu öne sürerek, Bekmez"den şikayetçi olduğunu söyledi.

HEPSİ TAHLİYE TALEBİNDE BULUNDU

Ahmet Bekmez de "Tahir Deniz Uysal"ın suçlamalarını kabul etmiyorum. Ben kendisini ve eşini darp etmedim. Neden öyle söylediğini bilmiyorum" dedi.

Tutuklu sanıklardan Çağrı Bulut, askere gideceğini belirterek, tahliyesini istedi. İsmail Ahmet Turgut ve Tahir Kara da ÖSS"de yeterli puan aldıklarını, üniversite başvuruları ve kayıt yaptırmaları gerektiğini ifade ederek, serbest bırakılmalarını talep ettiler.

Mahkeme başkanının söz vermesi üzerine Ömer Ulusoy da tahliyesini istedi. Ömer Ulusoy"un avukatları, sanığın adam öldürmeye kalkışma durumunun olmadığını, Ulusoy"un bunun yerine, 6136 sayılı yasaya aykırı davranmak ile kavgada silah atmak suçlarından yargılanmasını istediler. Avukatlar, sanığın belirgin bir adresi olmadığından sabit bir adres gösterme imkanının olmadığını ancak adli kontrol hükümlerine tabi tutulmak suretiyle serbest bırakılmasını mahkemenin takdirine bıraktıklarını belirttiler.

Tutuklu sanıklardan Tahir Kara da ifadesinde, "Olayların ortasında kaldım. İki grubun ortasındaydım. İki el ateş ettim. Ekonomik, sosyal ve psikolojik olarak mağdur durumdayım. Tahliyemi talep ediyorum" dedi.

Ahmet Bekmez, Münir Aktan ve Muzaffer Çelebi"nin avukatı Münip Ermiş, düzenlenen fezlekenin hukuka aykırı olduğunu, polisin sunduğu istihbarat bilgilerinin savcılık tarafından hazırlanan iddianamede yer almadığını savundu. Ermiş, polis tutanaklarındaki "örgüt sempatizanlığı" ve "örgüt üyeliği" iddialarının iddianamedeki suçlamalar arasında bulunmadığını belirterek, dosyadan çıkarılmasını istedi.

Mahkeme, verilen aranın ardından tutuklu sanıklardan Münir Aktan ve Muzaffer Çelebi"nin tutuksuz yargılanmasına, Ahmet Pekmez, Ömer Ulusoy, Tahir Kara, Çağrı Bulut ve İsmail Ahmet Turgut"un ise tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

DURUŞMA SONRASI ARBEDE

Duruşma çıkışında adliye koridorlarında, tutuksuz sanıklar ve sanık yakınları arasında karşılıklı sözlü sataşmalar sonucu arbede yaşandı. Olaya çevik kuvvet ve adliye polisi müdahale etti. Polis, tarafları bina içinden çıkarmaya çalışırken sloganlar atıldı.

Salıverilme istemleri kabul edilmeyen sanıkların yakınlarının adliye bahçesinde ağladığı görüldü. Tutuklu sanık yakınlarından birinin annesi olduğu bildirilen bir kişi, astım krizi geçirerek hastaneye kaldırıldı. Arbedeye karışan tutuksuz sanıklar ve sanık yakınları, çevik kuvvet nezaretinde adliye bahçesinden çıkarıldılar.

Cezaevi araçlarının adliyeden ayrılması sırasında da araç içindeki tutuklu sanıklar slogan attılar.

Bu arada, duruşmayı takip etmeye çalışan gazeteciler ve adliye kapısındaki görevliler arasında bir önceki duruşmada olduğu gibi sorunlar yaşandı.

Savcının talimatı gereği gazetecilerin ön kapıda beklemeleri gerektiğini söyleyen bir görevli, hakim ve savcıların araçlarının bulunduğu otoparktan ayrılmak istemeyen bir gazetecinin fotoğraf makinesini aldı. Güvenlik kulübesine götürülen fotoğraf makinesi, bir süre sonra polis tarafından gazeteciye geri verildi.