Kolombiya, 1964 yılından beri Marksist bir rejim kurabilmek için silahlı mücadele yürüten ve 200 bin kişinin ölümünden sorumlu tutulan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile masaya oturabilmek için tarihi bir adım attı. Uzun süredir örgütle pazarlık yapılması için çabalayan Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’un girişimleri sonucunda Kolombiya Kongresi, solcu gerilla grupları ile hükümet arasındaki barış görüşmelerini kurala bağlayan bir yasayı onayladı. ‘Barış için yasal çerçeve’ diye adlandırılan yasaya göre suçlarını itiraf edip silah bırakan asiler hafif cezalara çarptırılacak. Yeni yasa kongreden 65’e karşı 3 oyla geçti. Yeni yasa, FARC’ın yanısıra Milli Özgürlük Ordusu (ELN) militanlarını da kapsıyor. Ancak uyuşturucu kartelleri ya da başka militer gruplarla bağlantıları olan suçlular yasadan yararlanamayacak. Başkan Santos, kararın çıkmasının ardından Twitter hesabından “Bu ülkemize barışı getirmek ve kanı durdurmak için çok büyük bir adım” açıklamasını yaptı. Bu yeni yasa Kolombiya için önemli bir politika değişimi anlamına geliyor çünkü daha önceki hükümetler gerillalarla pazarlık yapmaya kesinlikle yanaşmıyordu.

‘Bu barışın bedeli’

Yasaya özellikle ülkedeki sağcı gruplar ve insan hakları örgütleri büyük tepki gösteriyor. İnsan Hakları İzleme örgütü “Bu yasa yıllardır insanlığa karşı suç işleyenleri masum kabul ediyor” diye eleştirirken, eski başkan Alvaro Uribe “Yeni yasa sayesinde işlenen suçlar cezasız kalacak. Yıllardır çok büyük acılar çeken insanlara ‘bunları unutun’ deniliyor” tepkisini gösterdi. İktidar partisinden Senatör Hernan Andrada ise eleştirileri “Bu barış için ödediğimiz bir bedel. İnsanlara dürüst olmalıyız” sözleriyle yanıtladı.

Örgütün yanıtı belirsiz

Santos yönetiminin pazarlık etmeye karar vermesine rağmen örgütün ne yanıt vereceği belli değil. FARC iki ay önce 12 yıldır rehin tuttuğu 4 asker ve 6 polisi barış müzakerelerinin ön koşulu olarak serbest bırakmış ve iyi niyet göstergesi olarak da fidye için adam kaçırma eylemlerini durdurduğunu açıklamıştı. Ancak hükümetin son adımından sonra örgütün liderleri masaya oturmak konusunda karışık tepkiler veriyor. Yani söz konusu militer grupların bu yasa ile birlikte önerilen barış koşullarını kabul edip etmeyeceği çok net değil.

ABD ve AB terör örgütü olarak kabul ediyor

1964’te kurulan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC), son yıllarda oldukça güç kaybetti. Örgüt, uyuşturucu ticareti ve adam kaçırma yolarıyla yılda en az 300 milyon dolar gelir elde ediyor. FARC, Kolombiya’nın yanısıra Amerikan Dışişleri Bakanlığı, Kanada ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor. Özellikle ülkenin güneydoğusunda hakimiyeti bulunan örgüt 2008 yılına kadar Kolombiya topraklarının yüzde 30-40’ını kontrol ediyordu. Son yıllarda Kolombiya ordusuyla girdiği çatışmaların çoğunu kaybetti. Örgütün üye sayısı da 18 binden 8 bine kadar düştü. Son iki yılda lider kadosundan iki kişiyi kaybeden FARC, son birkaç ayda saldırılarını sıklaştırmıştı.