Ülker Gıda Grubu Başkanı Metin Yurdagül, konuyla ilgili cuma günü yaptığı açıklamada "Birçok banka bize kredi vermeye çabalıyor, kredi verme talebinde bulunuyor" dedi.
Reuters ajansı, ismini açıklamadığı bir banka yönetcisine dayandırdığı haberinde, Ülker'in Godiva satınalımı için 800 milyon dolarlık kredi aradığını açıkladı. Ülker Gıda Grubu Başkanı Metin Yurdagül, Ülker'in Godiva'yı satın almak için 800 milyon dolarlık kredi aradığına ilişkin haber ile ilgili olarak, "Daha önce yaptığım açıklamada Ülker bu parayı peşin ödemeye muktedirdir demiştim. Ama birçok banka bize kredi vermeye çabalıyor, kredi verme talebinde bulunuyor. Son gelişmeyi bilmiyorum" açıklamasını yaptı.
Godiva'nın sahibi Campbell geçen Aralık ayında Godiva'yı 850 milyon dolara, Ülker'in sahibi olan Yıldız Holding'e satmıştı. Godiva'yı birçok uluslararası dev şirket arasından sıyrılarak satın alan Yıldız Holding'in CEO'su Atilla Kurama, anlaşmanın ardından yaptığı açıklamada, ABD'de yaşanan kredi krizinin ve doların YTL karşısında değer kaybetmesinin satın almada önemli rol oynadığını söylemişti. Godiva, dünyada 500 milyon dolar ciro yapan tek butik çikolata üreticisi, şirket satışa çıktığında, ABD'li çikolata devi Hershey's, Mars, Lindt, Starbucks ve çeşitle yatırım fonları teklif verdi.

Satışta mortgage krizi etkili oldu
Yıldız Holding CEO'su Atilla Kurama, Ülker'in Godiva'yı satın alım öyküsünü Gazeteport'a şu sözlerle anlatmıştı: "Godiva'nın sahibi ABD'nin hazır çorba devi Campbell's hazır yemek alanında Çin'de yatırımlar yapmaya hazırlanıyordu. Bunun için ellerindeki butik çikolata şirketi Godiva'yı satarak nakit elde etmeyi planladılar, ancak şunu da hesap etmişler, 2006'da öne çıkan satınalım furyası 2007 ile birlikte söndü ve Godiva'yı 2007'de satamazlarsa, mortgage krizinden dolayı gelecek yıl finansal şartlar daha da kötüleştiğinde şirket ellerinde kalabilirdi. O nedenle satış konusunda biraz da sıkışmışlardı." Atilla Kurama Gazeteport'a verdiği röportajında, Mayıs ayında Godiva ile pazarlığa oturduklarını mortgage krizinin sonbaharda etkisini göstermeye başlamasıyla da, Ülker'in likidite darlığı çeken piyasada avantajlı konuma geçtiğını söylemişti. Kurama "Bizimle birlikte masaya oturan yatırım fonları ve dünya çikolata devleri finansal sıkışıklıklar nedeniyle teker teker pazarlıktan çekildi. Biz ise nakit teklif verdiğimiz için satışı tamamladık" diye konuşmuştu.
Ülker'in Godiva satınalımı için 800 milyon dolar aradığı açıklandı.

Referans