Ankara Valiliği, Diyanet İşleri Başkanlığı"ndan alınan “görüşle”, cemevinin ibadethane sayılamayacağı, bu hükmün dernek tüzüğünden çıkarılmadığı gerekçesiyle Çankaya Cemevi Yaptırma Derneği"nin kapatılması için dava açtı.

Alevilik Araştırma Merkezi Başkanı avukat Ali Yıldırım ile Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı avukat Fevzi Gümüş, dün konuyla ilgili ortak bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre, Ankara Valiliği, dernek tüzüğündeki “Alevi inancının ibadet merkezi olan cemevlerini yapmak” ifadesini incelenmesi için İçişleri Bakanlığı"na başvurdu. Bakanlık, Dernekler Daire Başkanlığı da, “cemevlerinin ibadethane sayılıp sayılmayacağı konusunda görüş istemek üzere” yetkili kılınmamasına karşın Diyanet İşleri Başkanlığı"na bu konuda görüş sordu. Diyanet “İslamın bir alt yorumu olan Aleviliğin İslamın ortak ibadet yerleri olan "cami ve mescit"ler dışında ayrı bir ibadet yerinin olmayacağı” görüşünü İçişleri Bakanlığı"na iletti. Bakanlık da Ankara Valiliği"ne başvurarak Çankaya Cemevi Yaptırma Derneği"nin tüzüğündeki ifadenin çıkarılmasını istedi. Dernek ise ifadeyi çıkarmayacağını valiliğe bildirdi. Ankara Valiliği, bunun üzerine, derneğin kapatılması istemiyle savcılığa başvurdu. Davanın ilk duruşması, bugün Ankara 16. Asliye Hukuk Mahkemesi"nde görülecek. Yıldırım ve Gümüş, konuyla ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu:

“Yeryüzünde tüm evrensel hukuk kuralları, insan hakları sözleşmeleri, inanç ve düşünce özgürlüğü belgeleri insanların neye ve nasıl inanacağına ilişkin hakkı o inanç mensuplarına tanıyor, DİB"e, AKP hükümetine, ulemaya değil. Alevi toplumunun hiç kimseden bir ihsan beklentisi yoktur”