Profesör Norman Stone, Ermeni iddialarını içeren tasarının "Türkleri Batıdan iyice uzaklaştırarak Çin'e yaklaştıracağını" savundu.

Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Norman Stone, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nde kabul edilen 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarının "Türkleri Batıdan iyice uzaklaştırarak Çin'e yaklaştıracağını" savundu.

İngiliz Times gazetesinin bugünkü sayısında, İskoçya doğumlu Stone'un tasarının geçen hafta kabul edilmesiyle ilgili kaleme aldığı bir makale yayımlandı.

1915 olaylarıyla ilgili olarak "olanların gerçekten 'soykırım' olarak tanımlanamayacağını" kaydeden Stone, "Elbette korkunç şeyler olmuştur, ama bunlar Osmanlı İmparatorluğu Kafkasya ve Balkanlar'dan çekilirken milyonlarca Müslüman'ın ve Yahudi'nin de başına gelmiştir. İmparatorluklar yıkılırken, böyle kötü şeyler olur" ifadelerine yer verdi.

Tasarının Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde kabul edilmesinin Türkiye'deki etkilerine ve bunun yarattığı tepkilere değinen Stone, makalesinde şu görüşü dile getirdi: "Türkiye'nin artık eskisi gibi Batıyla bağlara ihtiyacı yok. Ticaret ve yatırım Rusya ve Orta Asya'ya kayıyor. Çinliler Ankara'da çok aktif. Ulaşmak istediğimiz bu mu? Bu durum ancak modern Türkiye'yi Çin'in kollarına iter." - vatan