Geçtiğimiz hafta görevine başlayan Ankara'nın Kiev Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç, Ukrayna'da faaliyet gösteren Türk işadamlarıyla bir araya geldi. Türkiye-Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD) lokalinde gerçekleşen toplantıda Büyükelçi Meriç, iki ülke arasında kısmen vizesiz bir uygulama planladıkalarını aktardı. Meriç: “Türk işadamlarımız bizim buradaki gücümüz. Ukrayna- Türkiye ilişkileri mükemmel bir şekilde gelişiyor” dedi.

ÜST DÜZEY ZİYARET BEKLENTİSİ

Hükümetin son zamanda bir çok ülke ile serbest vize anlaşmasına atıfta bulunan Dernek Başkanı Bekar'ın “Ne zaman Ukrayna ile Türkiye arasında serbest vize anlaşması imzalanacak?”sorusu üzerine, Büyükelçi Meriç, “Ukrayna tarafı bizden üst düzey bir ziyaret beklentisi içerisinde. Uzun süre Türkiye'den bu ülkeye üst düzey ziyaret yapılmamış. 2010 yılında Ukrayna'ya üst düzey birkaç ziyaret yapmayı düşünüyoruz. Sayın Dışişleri Bakanımız bir Doğu Avrupa turu çerçevesinde Ukrayna'yı ziyaret etmeyi düşünüyor. Sayın Başbakanımızın da ziyareti gündemde. Bu ziyaretlerin birtakım somut sonuçlar doğurması gerekiyor” dedi.

Türkiye'den ilaç yardımı

Öte yandan, grip salgınıyla birlikte ağır kayıplar veren ve uluslararası yardım çağrısında bulunan Ukrayna'ya, Türkiye yardım elini uzattı. H1N1 virüsü ile mücadele kapsamında 5 bin adet Tamiflu, Kiev büyükelçiliğimizde düzenlenen törenle teslim edildi. Kiev Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç, Ukrayna Hükümeti adına ilaç yardımını teslim almaya gelen eski Ankara Büyükelçisi Oleksandr Mişenko'ya sembolik olarak bir dizi ilacı takdim etti.

Listedeki ülkelerin sayısı 56'ya çıktı

Dış politikada son dönemde atılan adımlar ve 'komşularla sıfır problem' stratejisi, vizesiz gidilebilecek ülkeler listesinin uzamasına yol açtı. Suriye ile başlayan süreç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretiyle Libya'yı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ziyareti sırasında da Ürdün ve Katar'ı da içine aldı. Suriye, Libya ve Ürdün'ün Türk vatandaşlarına vize uygulamasını kaldırmasının ardından, Türkiye'ye vize uygulamayan ülke sayısı 56'ya yükseldi.

Yerel parayla ticaret

Türkiye'nin komşularıyla attığı adımlar yalnızca vizenin kaldırılmasıyla da sınırlı değil. Komşu ülkelerle yerel paralar üzerinden işlem yaparak, ikili ticareti kolaylaştırmayı hedefleyen Türkiye, bu konuda ilk adımı Rusya ile nisan ayında attı attı. Türkiye, İran'la ticaretin TL ve Riyal'le yapılması için de son aşamaya geldi./yeni şafak