Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan, Türkiye’nin ilk yüz nakli ve aynı vericiden alınıp 34 yaşındaki Atilla Kavdır’a yapılan çift kol nakli ameliyatlarının 5’inci gününde, hastaların son durumuyla ilgili bilgi verdi. Yüz nakli hastası mermer işçisi Uğur Acar’ın gayet iyi durumda olduğunu belirten Prof.Dr. Özkan, "Beklediğimizin çok önündeyiz. Hastayla ilgili şu ana kadar cerrahi bir komplikasyonumuz yok. Cerrahi bulgularımız yok. Hasta gayet iyi, artık bizimle konuşarak iletişim kuruyor. İsteklerini belirtiyor. Gayet uyumlu" diye konuştu.

Uğur Acar’ın öngörülen takvimden ileride gitmesinin kendileri için şaşırtıcı değil, sevindirici olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Ömer Özkan, hastanın iştahının da normal bir insan seviyesinde olduğunu söyledi. Prof.Dr. Özkan, "İçebilecek ne varsa istiyor, biz de veriyoruz" dedi.

İLK KEZ YÜZÜNÜ GÖRMEK İSTEDİ

Türkiye’nin ilk yüz nakli yapılan hastası Acar’ın bugün ilk kez yüzünü görme isteğinde bulunduğunu belirten Prof.Dr. Ömer Özkan, "Birkaç güne kadar telafi ederiz. Biraz daha şişlikleri insin. Durumunu anlatıyoruz. Göstereceğiz, bunda gizli saklı bir şey yok. Psikolojisi çok çok iyi" diye konuştu.

KAVDIR YOĞUN BAKIMDA

Prof.Dr. Ömer Özkan, çift kol nakli yapılan Kavdır’ın ise bir süre daha yoğun bakımda tutulacağını söyledi. Prof.Dr. Ömer Özkan, hastanın durumuyla ilgili şunları söyledi:
"Diğer hastamız halen yoğun bakımda. Cerrahi olarak gayet iyi, dolaşımları gayet iyi gidiyor. Ama biz yoğun bakımda olan her hasta için risk belirtiriz. Anormal olanı yüz naklinin daha erken çıkmış olması. Bugün yüz naklini çıkartmayı beklerken üç gün önce çıkarmış olduk. Kol naklinin biraz daha vakti var. Büyük bir ameliyat olması hastaya yük getiriyor. Cerrahi olarak problemimiz yok, ama yoğun bakımla ilgili problemleri halen devam ediyor. Her gün bir önceki günden daha iyi. Asla geriye gidiş yok. Ama acele etmiyoruz. Çok emin ellerde, yoğun bakımda arkadaşlarımız takip ediyorlar. Acele edersek sorun çıkacağını biliyoruz. Dünden çok daha iyiyiz, ama asla normal servise çıkaracak kadar uyandırmadık. Genel dahili problemleri devam ediyor. Büyük bir doku naklediyorsunuz. Bacağı almamızın nedeni de oydu. Böbrek ve karaciğer üzerinde yük oluyor. Bunlar zaten birçok başka yaralanmalarda olan şeyler. Ciddiye alıyoruz, önemli bir durumdayız. Ama olabilecek en iyi yerdeyiz."

YÖK BAŞKANI DA ARADI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in ardından bugün Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof.Dr. Gökhan Çetinsaya’nın telefonla arayarak kutladığını belirten Prof.Dr. Ömer Özkan, bu durumdan mutlu olduklarını söyledi.

Bir soru üzerine Prof.Dr. Özkan, mevzuat uyarınca hastalarının yeni durumunu, kimlik teşhis bilgilerini, 12 ve 18 ay süre zarfında Emniyet’e bildireceklerini kaydetti.