Prof. Özkan, “O anda, yüzü alıp da hastaya koyduğunuz anda ölçülerin bu kadar uyması çok güzeldi. Estetik ameliyatlarda biz değiştiririz, ama bu böyle bir şey değilmiş. O anda, bu kadar hazırlıklı olduğum halde fantastik bir duyguydu. Donörün yüzüne bir miktar benzeyecek. Kesinlikle bire bir olmayacak, ama benzeyecek. Ama Kaya’nın ailesi bir şeyler hissedecektir” dedi. Prof. Özkan’ın anlatımıyla, ekibin neredeyse 48 saat hiç uyumadan çalıştığı süreçte şunlar yaşandı:

İlk şok, ardarda ameliyatlarda en beklenmedik an olan, verici Ahmet Kaya’nın uzuvları alınmadan önce kalbinin durmasıyla yaşandı. Bunu rağmen uzuvlar başarıyla alındı.

Antalya’dan Uşak’a giden ekip, 5 paket dolusu uzuvla döndü. Prof. Dr. Özkan da dahil ekipte bulunan herkes bir paketi kucaklayıp ameliyathaneye koştu. Prof. Özkan, Uşak’ta kolların tek paket haline getirildiğini, bacak ve yüzün ayrı ayrı paketlendiği ve diğer iki pakette ise çeşitli aletlerin bulunduğunu söyledi.

Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi ayrıldıktan sonra, donör Ahmet Kaya’nın ameliyatı 3 saat daha sürdü. Kaya’ya silikon maske ile cansız manken bacağı takıldı.

Uzuv nakledilen 2 hasta eş zamanlı ama farklı salonlarda ameliyat edildi. Türk tıp tarihine adını yazdıran ameliyatların tek eksiği ise fon müziği oldu. Prof. Dr. Özkan, “Hep olur, ama yoktu. Biraz konsantre olmanız gerekiyor. Aklımıza bile gelmedi” dedi.

Uğur Acar’a yüz nakli sırasında burun kemiği ve ön dişlere de müdahalede bulunuldu. Yüzdeki diğer kemik ve kas yapısına müdahale edilmedi.

İstediği an aynaya bakabilir


AKDENİZ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin mucize yaratan ekibinin üyesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Murat Yılmaz da, yüz nakli olan Uğur Acar’ın dün saat 12.30 gibi uyandığını belirtti. Ekip, Acar’a, ameliyatın başarılı geçtiğini ve uyutmaya devam edeceklerini söyledi. Yılmaz, “Uyandıktan sonra istediği zaman aynaya bakabilir. Güzel bir yüzü var” dedi.

Başka bir insanda babamın yüzü

TÜRKİYE’nin ilk yüz ve aynı anda çift kol ve bacak naklinin donörü Ahmet Kaya’nın kızı Leyla Kahveci (19), organları bağışlarkenki hislerini, “Başka bir insanda babamın yüzünü göreceğimi, ellerini öpebileceğimi düşündüm” diyerek anlattı. Eşi Gökay Kahveci ile, alıcılar Uğur Acar ve Atilla Kavdır’ın ailesiyle buluşmak için Antalya’ya gelen Leyla Kahveci, dün rüyasında babasını gördüğünü, onun da hiçbir şeyden haberi olmadığını, ama “Yüzümde bir şey var” diye konuştuğunu söyledi
Gerçek, filmdekine benzemiyor

PROF. Dr. Ömer Özkan, gerçekleştirdikleri operasyonunun, yüz naklinin meşhur olmasını sağlayan, John Trovolta ve Nicolas Cage’in başrollerini oynadığı, FBI ajanı Sean Archer ve azılı suçlu Castor Troy’un ileri tıbbi tekniklerle yüzlerinin değiştirilmesi ve yaşananları konu alan 1997 yapımı Face Off (Yüz Yüze) filmine hiç benzemediğini söyledi. 19 yaşında yüz nakli olan Uğur Acar’ın, bir ayna önünde yüzündeki bandajların açılmasını beklemeyeceğini belirten Özkan, şunları söyledi: “Korktuğumuz şey, problem olursa kontrol etmek lazım. Bu nedenle yüzü açık, sarılmadı. Unutulmaması gereken nokta bu bir tam yüz nakli. Tüm yüz değişti. Sadece göz kapakları duruyor. Burun, dudaklar dahil her şey değişti.”

Türkiye'deki tarihi ameliyat dünya basınında

TÜRKİYE’de önceki gün gerçekleştirilen iki kol, bacak ve yüz nakli operasyonu, dünya basınında da geniş yankı buldu. Associated Press (AP), tarihi operasyonu konu eden haberini, “Türkiye ilk 3’lü organ naklini gerçekleştirdi” şeklinde duyurdu. Fransız AFP ajansı da, Türkiye’de yapılanla dünyadaki yüz nakillerinin 20’ye ulaştığını vurguladı. Bu ajanslara abone pekçok internet ve basın kuruluşu da, haberi duyurdu. İngiliz Independent Gazetesi’nde yer bulan haber, Kanada televizyonlarının haber bültenlerinde de yayınlandı. AP ajansı dünyanın ilk iki kol, bacak naklinde yaşanan doku uyuşmazlığı komplikasyonunu da dün abonelerine geçti. DIŞ HABERLER

Bacak tutmadı

AKDENİZ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, dünyada ilk kez aynı anda iki kol ve sağ bacak nakli yapılan 34 yaşındaki Atilla Kavdır, dün sabaha karşı saat 06.00 sıralarında yeniden ameliyata alındı. Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi, kılcal damarlarda uyum sorunu yaşayan ve morarma görülen nakil bacağı aldı. 6 saatlik ameliyat sonrası Prof. Dr. Ömer Özkan, Kavdır’ın sağlık durumunun iyi olduğunu belirterek, “Bir dokuyu tutturalım derken hayatı riske atmamak lazım. Onun için onu feda ettik. Diğer sistemleri açısından bir sorunu yok” dedi.

hürriyet