Aralarında BDP Milletvekili Ufak Uras"ında bulunduğu “Yetmez Ama Evet Platformu" üyesi 80 kişi referandumun hemen ardından 1980 ihtilalini yapan Kenan Evren başta olmak üzere zamanın devlet yetkilileri hakkında "darbe yaptıkları" gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Beşiktaş"taki İstanbul Adliyesi"ne gelen grup, "Yetmez! Yeni anayasa istiyoruz" ve "darbeci Evren 12 Eylül"ün hesabını vereceksin" yazılı pankart açtı. Grup adına konuşan Yıldız Önen, “12 Eylül 2010 günü millet devlete el koymak zorunda kaldı. 50 yıllık darbeler tarihinin sonuna gelindi. 30 sene sonra, 12 Eylül"le hesaplaşmak için büyük fırsatımız doğdu" diye konuştu.

“Artık askeri darbeler de darbecilere selam duran yüksek yargıçlarımız olmayacak" diyen Önen sözlerine şöyle devam etti:

“KENAN EVREN YARGILANSIN"

“12 Eylül 1980"in "Asmayalım da besleyelim mi?" diyen kudretli komutanından hesap sormak için 12 Eylül 2010"da bütün engeller kalktı. Darbe yapmak suçtur. Kenan Evren ve o gün darbe suçuna ortak olanlar yargılanmalıdır. Evren ve hayatta olan 12 Eylül darbecilerinden şikayetçiyiz. Özgürlük için, adalet için, eşitlik için, darbe yapmanın ağır bir suç olduğunu hafızalara kazımak için bugün darbeciler hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz."

Şikayetçi olan 80 kişi arasında milletvekili Ufuk Uras, yazar Nihal Bengisu Karaca, Ferhat Kentel, Osman Can, Sacit Kayasu, Yasemin Çongar, Yücel Sayman ve Zeynep Tanbay da yer aldı. Suç duyurusu dilekçesinde Kenan Evren ile birlikte dönemin kuvvet komutanları Nurettin Ersin, Tahsin Şahinkaya, Nejat Tümer, Sedat Celasun, eski komutanlardan Bedrettin Demirel, Ali Haydar Saltık, eski Başbakan Bülend Ulusu ile diğer bakan, bürokrat, vali, kaymakam, emniyet müdürü, asker, amir ve memurları şüpheli olarak gösterildi.

“ZAMANAŞIMI TEHLİKESİ YOK"

Darbe sonrasında asılanlar, öldürülenler, gözaltına alınan, fişlenenler olduğu belirtilen dilekçede “izah edildiği üzere şüphelilerin hapis cezasıyla tecziyeleri için haklarında kovuşturma yapılarak kamu davası açılmasını arz ve talep ederiz" denildi. Daha önce Kenan Evren hakkında iddianame hazırladığı için HSYK"nın görevden attığı eski savcı Sacit Kayasu, yargılamanın başlaması için hiçbir engel olmadığını ve zaman aşımı tehlikesinin de bulunmadığını ifade etti.

Milletvekili Ufuk Uras da referandumda "evet" çıkmasıyla ilgili olarak, “Bu bizim açımızdan çifte bayram. Bir yandan sandıktan demokrasi çıktı. Diğer yandan da Kürt demokrasi hareketi biz buradayız dedi. Yeni bir anayasa yapacaksan beraber yapalım dediler. Batı ile doğu arasında köprü kuracağız. Biz 30 yıldır bunu bekliyorduk. Kenan Evren ve arkadaşlarının yargılanması için bir zemin oluştu. Çocuklarımıza vereceğimiz en büyük hediye de budur. Kenan Evren"in gönüllü avukatları yanılıyor"" diye konuştu.

DEMOKRAT YARGI DERNEĞİ, GENÇ SİVİLLER VE EDP DE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU!

Anayasa değişiklik paketi için yapılan referandumda sandıktan "evet" çıkmasının ardından darbecilerin yargılanmasının önü açıldı.

Osman Can'ın eşbaşkanlığını yürüttüğü Demokrat Yargı Derneği de Evren hakkında suç duyurusunda bulundu...

Genç Siviller de, 12 Eylül darbesini yapanlar hakkında Bursa Adliyesi"nde suç duyurusunda bulundu.

Sabah saatlerinde Bursa Adliye Sarayı önünde toplanan Genç Siviller adına açıklama yapan Emin İleri, 12 Eylül 1980 darbesini gerçekleştiren dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan evren ve kuvvet komutanları hakkında "Darbe yapmak, anayasayı değiştirmek, hükumeti yıkmak, sistemli bir şekilde planlayarak ve tasarlayarak adam öldürmek, kasten yaralama, işkence yapmak, eziyet etmek, hürriyetten yoksun bırakmak, cinsel saldırıda bulunmak" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Hazırladıkları şikayet dilekçesinde Evren ile dönemin kuvvet komutanları Nurettin Ersin, Tahsin Şahinkaya, Nejat Tümer, Sedat Celasun, Bedrettin Demirel, Ali Haydar Saltık, Eski Başbakan Bülend Ulusu"nun yanı sıra dönemin vali, bürokrat, kaymakam ve emniyet müdürlerinin yargı karşısına çıkması gerektiğini isteyen Genç Siviller, Anayasa"nın geçici 15. maddesinin kaldırıldığına işaret etti.

Darbecilerin yüz binlerce insanı mağdur ettiğini belirten Emin İleri, "12 Eylül 1980 darbesinde halk iradesi meclis ortadan kalkmış, siyasi partilerin kapısına kilit vurulmuştur. 650 bin kişi gözaltına alınmış, 1 milyon 683 bin kişi fişlenmiştir. Açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılanmıştır. 7 bin kişi için idam cezası istenmiştir. 517 kişiye idam cezası verilmiş, bunlardan 50"si asılmıştır. 30 bin kişi işten atılmış, 388 bin kişiye pasaport verilmemiştir. Gazetecilere hapis cezaları verilmiş, 300 gün gazeteler çıkmamıştır. 39ton gazete ve dergi imha edilmiştir. Cezaevlerinde toplam 299 kişi yaşamını yitirmiştir." dedi.

Darbeyi gerçekleştiren dönemin komutanlarının hapis cezasıyla cezalandırılmasını isteyen Emin İleri, şüpheliler hakkında soruşturma açılması gerektiğine vurgu yaptı. Açıklamanın ardından Emin İleri ve arkadaşları hazırladıkları dilekçeleri Cumhuriyet Başsavcılığına verdi.

EDP'NİN SUÇ DUYURUSU

Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) İzmir İl Yönetimi, "12 Eylül darbesini yapanlar" hakkında suç duyurusunda bulundu.

EDP İzmir İl Başkanı Arif Ali Cangı, İzmir Adliyesi önünde gazetecilere
yaptığı açıklamada, dünkü halk oylamasıyla kabul edilen anayasa değişikliğinin,
Anayasanın geçici 15.maddesini yürürlükten kaldırdığını ifade etti.

Cangı, şu bilgileri verdi:

"Anayasa değişikliğinden sonraki ilk işimizi gerçekleştiriyoruz. 12
Eylül darbecileri ve diğer sorumluları hakkında darbe yapmak, anayasa
değiştirmek, hükümeti yıkmak, sistemli bir şekilde planlayarak ve tasarlayarak
adam öldürmek, kasten yaralamak, işkence yapmak, eziyet etmek, hürriyetten yoksun
bırakmak ve cinsel saldırıda bulunmak gibi suçlardan suç duyurusunda
bulunuyoruz."

Türkiye"nin eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik bir anayasayı hak ettiğini
belirten Cangı, "Suç duyurusu dilekçimizde, darbeyi gerçekleştiren generallerin
yanı sıra, darbe sırasında görevde olan ve daha sonra görev alan kuvvet
komutanları, bakanlar kurulu üyeleri, sıkıyönetim komutanları, valiler, emniyet
müdürleri şüpheli olarak gösterilmiştir" dedi.

Vatan