Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Mehmet Azmi Aksu, Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin ertelenmesinin sözkonusu olmadığını belirterek, “Türkşeker A.Ş, özelleştirmesi ile şeker sektörünün verimli çalışmasının temini, rekabet edebilir hale getirilmesi ve bu arada ülkemiz insanının daha düşük fiyatla şeker tüketebilmesine imkan verilmesi hedeflenmiştir” dedi.

ÖYK"nın kararı doğrultusunda özelleştirme çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Aksu, bugüne kadar şirkette çalışan 4 bin 611 kişinin sürekli işçi kadrosuna geçirildiğini, mevsimlik işçilerin daimi işçi kadrolarına geçirilmesi konusunda ise bir çalışmanın olmadığını bildirdi.

Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Mehmet Azmi Aksu, MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu"nun Meclis KİT Komisyonu"nda Şeker Fabrikaları"nın özelleştirilmesiyle ilgili sorduğu sorulara yazılı yanıt verdi. Serdaroğlu"nun mevsimlik işçilerin kadroya alınması ile ilgili bir çalışmanın olup olmadığı yönündeki sorusuna Aksu şu yanıtı verdi:

“Kamu Kurum ve kuruluşlarında çalıştırılmakta olan kampanya ve mevsimlik işçilerin daimi işçi kadrolarına geçirilmeleri kanunla düzenlenmektedir. En son olarak kamu kesiminde 2006 yılında 180 gün ve daha fazla süreyle çalıştırılan geçici işçilerin, 2007 yılında sürekli işçi kadrosuna geçirilmeleri gerektiğinden, şirketimizde 4 bin 611 kişi sürekli işçi kadrolarına geçirilmiştir. Bu aşamada şirketimizde çalışan kampanya ve mevsimlik işçilerin daimi işçi kadrolarına geçirilmeleri hususunda bir çalışma yapılmamaktadır.”

“İHALE TEKLİF GELMEDİĞİ İÇİN İPTAL EDİLDİ”

Serdaroğlu"nun, Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesinin 2014"e kadar ertelenmesinin sözkonusu olup olmadığına ilişkin sorusuna ise Aksu: "Herhangi bir erteleme sözkonusu değil" karşılığını verdi. Özelleştirme Yüksek Kurulu"nun 12 Ağustos 2008 tarihli kararı çerçevesinde Şeker Fabrikalarının özelleştirme çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Aksu, özelleştirmenin iki yıl içinde tamamlanması yönünde ÖYK kararı bulunduğunu hatırlattı. İlk olarak Kars, Erciş, Ağrı, Muş ve Erzurum Şeker Fabrikalarının satışı için 24 Eylül 2008"de ilana çıkıldığını ve teklif verme süresinin 27 Kasım 2008 olarak belirlendiğini kaydeden Aksu, teklif gelmemesi nedeniyle ihalenin iptal edildiğini bildirdi. Aksu, “Türkşeker A.Ş özelleştirme çalışmaları ÖYK kararı çerçevesinde devam etmekte olup, ihale hazırlıklarında piyasadaki gelişmeler değerlendirilmektedir” dedi.

“ÜLKEMİZ İNSANI DÜŞÜK FİYATLA ŞEKER TÜKETEBİLECEK”

Aksu, Şeker Fabrikalarının özelleştirme stratejisinin Türkiye ve dünya şeker sektöründeki gelişmeler ve diğer ülkelerdeki özelleştirme uygulamaları dikkate alınarak hazırlandığını da vurgulayarak “Türkşeker A. Ş özelleştirmesi ile şeker sektörünün verimli çalışmasının temini ile rekabet edebilir hale getirilmesi ve bu arada ülkemiz insanının daha düşük fiyatla şeker tüketebilmesine imkan verilmesi hedeflenmiştir. Bu yaklaşım ülkemiz milli çıkarlarını her yönüyle koruyan bir yaklaşımdır” görüşünü dile getirdi.

“2014 BEKLENMELİDİR”

MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu ise özelleştirmeye karşı olmadıklarını ancak Şeker Fabrikalarının özelleştirmesinin 2014 yılına kadar ertelenmesi gerektiğini kaydetti. Avrupa Birliği Şeker Rejimi Reformunun 2014 yılına kadar devam edeceğini vurgulayan Serdaroğlu “Türkiye bu süreci dikkatle takip edip, Şeker fabrikalarının satışını en azından bu süreç sonuçlanana kadar durdurmalıdır. 1994-1995 yıllarında şeker fabrikalarını özelleştiren Fransa, yeniden fabrikaları kamulaştırmaktadır. Şeker sanayimizin kıymetini bilip dünyadaki gelişmeleri takip etmeliyiz. Ürün çeşitlemesine gidilmeden, çiftçiyi mağdur edecek özelleştirme sakat ve sakıncalı olacaktır. Gelecekte şeker kartellerine muhtaç olmamak için şeker fabrikalarının satışı askıya alınmalı ve hiç olmazsa 2014 yılına kadar beklenmelidir” diye konuştu.

ANKA