Kriz olumsuz etkisiyle daralan pazarı canlandırmak amacıyla 15 Haziran'da yürürlüğe giren ikinci ÖTV indirimi 30 Eylül'de sona eriyor. ÖTV indiriminin sona ermesiyle birlikte, 1.6 lt ve altı hacminde motorlu otomobillerde ÖTV oranı yüzde 27'den yüzde 37'e yükselecek. Otomobil fiyatları ise yüzde 7 oranında artacak.

KAMPANYALAR
ÖTV indiriminin yanı sıra otomotiv firmalarının kampanyaları da ay sonunda sona erecek. ÖTV indirimine ek olarak düzenlenen bu kampanyalarda, tüketicilere birbirinden cazip fırsatlar sunuluyor. ÖTV indirimi ve kampanyalarda sunulan cazip fırsatlar birleştiğinde, eylül otomobil satın almayı düşünenler için önemli avantajlar sağlıyor. Kampanyalarda; bazı firmalar ÖTV'yi sıfırlarken, ayda 179 TL taksitle otomobil fırsatı, 20 bin TL'yi bulan indirimler ve 36 aya kadar sıfır faizle kredi imkanları sunuluyor. 15 Haziran'da yürürlüğe giren ikinci ÖTV indirimi birinci ÖTV dönemine göre beklenen canlılığı yaratmadı. Bunun nedeni ÖTV'deki artışla fiyatların zamlanması hem de ÖTV'deki artışın tüketicileri psikolojik olarak olumsuz etkilemesi. Her ne kadar otomotiv firmaları kampanyalarla ÖTV'deki artışı fiyatlarına yansıtmasa da bekledikleri canlanmayı yaratamadılar. 15 günlük birinci ÖTV döneminin dopingiyle haziran ayında 62 bin araç satılırken, temmuzda satışlar 28 bin 845 adete geriledi.

EYLÜL SONRASI
Ağustos ayında ise 20 bin araç satışı gerçekleşti. Bunun sonucunda 2009 yılı Ocak- Ağustos kümülatif binek ve hafif ticari araç toplam pazarı 337 bin 811 adet olarak gerçekleşti. Eylülde ise 50 bin adetlik satış tahmini yapılıyor. ÖTV indirimi sonrasında ise satışların dibe vuracağı tahmin ediliyor. Otomotive yön veren yetkililer, ÖTV indirimi sonrasında karanlık bir tablo çiziyorlar. Satışlarda kalıcı canlılık yaratmak için hurda teşviğinin devreye girmesini bekliyorlar.

ÖTV indirimi işe yaradı
16 Mart'ta uygulumaya konan ilk 3 aylık ÖTV indirimi, otomotiv sektöründe beklentilerin üzerinde canlılık yarattı. Fabrikalarda üretim yeniden başladı. Tatile gönderilen işçiler, işlerinin başına döndü. Birinci ÖTV döneminde 232 bin araç satıldı. 15 Haziran'da ise ikinci ÖTV dönemi başladı. ÖTV'nin kademeli artışı satışlara olumsuz yansıdı. İki aylık dönemde toplam 110 bin adet satış gerçekleşti. Eylülde ise 50 bin satış tahmini yapılıyor. ÖTV indirimi patronundan, işçisine, ucuza otomobil alan tüketiciye herkese yaradı. Satışların artmasıyla Maliye'nin kasasına giren vergi geliri de arttı. Herkes karlı çıktı./sabah