Deniz “Çok ama ucuz kıyma yerine az ve kalitelisi tercih edilmelidir.” dedi.

Bu tür kıymaların, içeriğindeki fazla iç yağı ve sakatat nedeniyle damar tıkanıklığı sebebi olduğunu vurgulayan Deniz, söz konusu kıymaların patojen mikroorganizma ürettiğine de dikkat çekti.

Deniz, özellikle ailesinde kalp hastası olanlar, sigara kullananlar ve damar yapısını bozucu yaşam şekline sahip olanların, damar tıkanıklığı riski sebebiyle sakatat tüketmemeleri gerektiğinin altını çizdi. Son zamanlarda hastalarından ucuz kıyma konusunda oldukça fazla şikayet aldığını dile getiren Deniz “Zaten ucuza alınan kıymalar pişirildiğinde büyük bir kısmı yok oluyor. Çünkü içerisinde yüksek oranda yağ ve biraz da su katıyorlar. Pişirme sırasında da bunlar kaybolunca ellerinde çok az bir et kalıyor. Zaten insanların günlük alması gereken total protein yalnızca kırmızı etten sağlanmıyor. Yumurtadan, sütten ya da beyaz etten de protein alıyoruz. Kaldı ki, bir kişinin günlük 60, 80 gr. et tüketmesi de şart değil, hangi yaşta olursa oldun. Bu nedenle az miktarda kaliteli et tüketmek daha faydalı olacaktır bizim için.” diye konuştu.

Bunun yanı sıra bu tür ucuz kıymaların, patojen mikroorganizma üretme kapasitesinin de oldukça yüksek olduğuna değinen Deniz “Bu şekilde katıştırılarak hazırlanan kıyma ya da et grubu içerisinde hastalık yapıcı patojen mikroorganizmalar daha kolay ürüyor. Bu da o kıymanın vücuda vermiş olduğu zararı artırıyor. O eti bekletirken, içerisinde mikroorganizma oranı çok fazla olduğu için çok çabuk bozuluyor. Bunları tüketmek sağlık açısında çok zararlı. Tükettikten sonra belki de zehirlenmeler oluşabilecektir.” ifadelerinde bulundu.

İHA