Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nce (TOKİ) Kocaeli'de alt gelir grubuna yönelik yapılan 592 konut için şu ana kadar bin 100 kişinin başvuruda bulunduğu, yüzlerce kişinin de başvuru evraklarını tamamlamaya çalıştığı öğrenildi.
 
İzmit'in Arızlı mevkisinde yapılacak konutlar için başvuruda bulunmak isteyen vatandaşlar, sabah erken saatlerden itibaren TOKİ'nin Perşembe Pazarı alanına kurduğu geçici prefabrik başvuru merkezinin önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.
 
Başvuruların başladığı 5 Eylül'den bu yana evraklarını tamamlayarak merkeze teslim edenlerin sayısının bin 100'e ulaştığı öğrenildi. Bu arada, başvuru formu olan binlerce kişinin ise 23 Eylül'e kadar evraklarını tamamlamaya çalıştığı belirtildi.
 
Bu arada, sıradaki vatandaşlar arasında çıkan küçük çaptaki tartışmaların büyümesi ise çevredeki polislerin müdahalesiyle önleniyor.
 
Öte yandan çevredeki bazı kafe ve kırtasiyelerde başvuru formlarının fotokopi çekilerek çoğaldığı ve isteyen vatandaşlara ücret karşılığı verildiği görüldü.
 
Söz konusu konutlara başvuru yapmak için sıra bekleyen Davut Öztürk, asgari ücretle çalıştığını belirterek, kira ödemek yerine, kiradan daha az para ödeyerek ev sahibi olma imkanını kaçırmak istemediğini söyledi. 
 
Başvuruların başladığı günden itibaren izdihamların yaşandığını kaydeden Öztürk, şöyle devam etti:
 
''Daha çok konut yapılsa o sa satılır. Kayıtlar ayın beşinde başlamış bende belgelerimi tamamladım geldim. Bize belge tamamlamaya gidenlerin 10 bin kişiyi aştığını söylediler. Biz de belgelerimizi tamamladık buradan sıramızı aldık. Şimdi belgemizi teslim edeceğiz. Başvuru formları yetmiyor artık. Formlar fotokopicilere düşmüş parayla satılıyor artık. Başvurular o kadar çok ki ben de formu internet kafeden aldım. Ben kirada oturuyorum ev sahibi olmak için bunu tercih ettik. Her ay 350-400 lira kira vermektense bu uygun şartlarda kendi evimin sahibi olurum daha iyi. 4 yıldır kirada oturuyorum. 2 çocuğum var ve çocuklarımın geleceği için ev sahibi olmak istiyorum.''
 
''BURADA DAR GELİRLİ GÖRÜNÜMLÜ KİMSE YOK''
Dört yıldır ailesinin yanından ayrılarak, atıl durumdaki evlerde ve sokaklarda kalan Veysel Tan (47) ise, 1 1 daireler için başvuru yapmaya geldiğini fakat yoğunluktan dolayı şu ana kadar başvuramadığını söyledi.
 
Başvurulara her kesimden insanın geldiğini söyleyen Tan, şöyle konuştu:
 
''Baktığınız zaman dar gelirlilere, şehit yakınlarına, gazilere yapılıyor bu evler. Burada dar gelirli görünümlü kimse yok. Bazı insanlar özel arabalarıyla gelip başvuru yapıyorlar. Ben ailemden, çocuklarımdan ayrı yaşıyorum bana 1 1 yeterli. Evsizim. kulübelerde, eş dostun yanında yaşıyorum. Terminalde kalıyorum. Asgari ücret alıyorum. Henüz başvurumu yapamadım. 2 1 dairelerde peşinat veriliyor. Benim peşinat verecek param yok. Bana 1 1 daire yeterli, çünkü onda peşinat vermiyorsunuz ve ayda 100 lira taksit ödüyorsunuz.''