Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) serbest tüketici limitini yıllık 25 bin kilovatsaate (kWh) düşürmesi yeni iş fırsatlarına imkan sağladı.

''Serbest tüketici'' unvanına sahip işletmeleri daha ucuz elektrik almaları için elektrik üreticileri ve tedarikçileri ile buluşturan aracı kuruluşların sayısı her geçen gün artmaya başladı. İşletmelere yüzde 29'a varan indirimler sağlayan aracılar, bu işten fatura tutarı üzerinden pay alıyor.

EPDK'nın 26 Ocak'ta yayınlanan kararı ile yıllık 30 bin kWh olan serbest tüketici limitinin 2012 yılı için 25 bin kWh'ye düşürmesi ''serbest tüketici'' unvanına kavuşan birçok işletmeyi daha ucuz elektrik almak için harekete geçirdi.

Piyasadaki bu hareketliliği fark eden girişimciler, serbest tüketicileri indirimli elektrik için elektrik üreticileri ve tedarikçileri ile buluşturan aracı kuruluşlar kurmaya yöneldi.

Bugün itibariyle serbest tüketici adına elektrik tedarikçileriyle iletişime geçen, onların yerine pazarlık yaparak daha ucuza elektrik almalarını sağlayan aracı kuruluş sayısı 10'a yaklaşırken, işletmelere yüzde 29'a varan indirimler sağlayan aracılar bu işten fatura tutarı üzerinden pay alıyor.

Sektörün öncülerinden, firma sahibi Nurettin Bakkal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, serbest tüketici limitlerinin düşmesiyle aylık ortalama 650 liranın üzerinde elektrik faturası ödeyen tüketicilerin, üretici ya da toptan satışçı firmalar üzerinden elektriği daha uygun fiyatlara alma hakkına sahip olduğunu söyledi.

İndirim arttıkça komisyon azalıyor

Yıldan yıla düşen serbest tüketici limitlerinin ve gün geçtikçe artan serbest tüketici sayısının sektörde sürekli bir talep artışına sebep olduğunu belirten Bakkal, yaptıkları işle ilgili şu bilgileri verdi:

''İçine bulunduğumuz pazar gün geçtikçe büyüyünce, her gün onlarca kişi sektörde aracılık girişiminde bulunmaya başladı. Bizler, tedarikçinin de aracının da tüketicinin de kazandığı bir üçgenin aracı köşesinde bulunmaktayız.

Kazan-kazan mantığında çalışan bir sektör olması sebebiyle herkes için cazip kabul edilen bir noktadayız. Tüketiciler, oluşturulan platformda çeşitli firmalardan teklif alarak, aldıkları teklifi aynı ekranda kıyaslama şansına sahip oluyorlar.

Serbest tüketici olup da bir fatura örneğini bizlere ileten abonelere, talep ettikleri süre içinde gelen tüm teklifleri iletiyoruz. Elektrik tedarikçileri ne kadar yüksek indirim oranı sağlarlarsa bize o kadar az komisyon ücreti ödüyorlar. Oldukça cüzi komisyon ücretleri ile çalıştığımız için tüketicilere en avantajlı teklifleri sunuyoruz.''