Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)'nın aldığı kararla akaryakıt istasyonlarında yapılan promosyon uygulamalarını kaldırmasının ardından akaryakıt sektöründe yapılmaya başlanan indirim kampanyaları, yeni bir tartışma konusunun da fitilini ateşledi. Kar marjını azaltarak yüzde 12 oranında indirime giden pek çok akaryakıt şirketi, sektörde daha önce rastlanmayan tüketici yanlısı indirimlerle rekabeti canlandırdı.

Sektörün başat oyuncularının şimdiye kadar böyle bir uygulamaya gitmeyi tercih etmemiş olması, kamuoyunda bazı kafa karışıklıklarına neden oldu. Sektörün içinde yaşanan tüm bu dalgalanmalar "Ucuz akaryakıt kalitesiz midir?" sorusunu akla getirdi.

İndirim kampanyalarıyla adından sıkça söz ettiren akaryakıt şirketi Starpet'in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Okalin'e göre son dönemde sıkça duyulan bu spekülasyonlar ciddi bir yanılgı yaratıyor. Yaşanan gelişmeleri değerlendiren Okalin, "Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)'nın aldığı kararla akaryakıt sektöründeki promosyon uygulamalarını kaldırması akaryakıt sektörünü harekete geçirmiş durumda. Starpet adına açıklıkla dile getirebilirim ki, düzenli uyguladığımız yüzde 10'lara varan indirim kampanyalarımızda; devletin öngördüğü rakam neyse bundan yalnızca yüzde iki-üç kar alarak, yüzde altıyı da tüketici menfaatini düşünerek indirim olarak uyguluyoruz. Söz konusu indirimler, tüketicinin çıkarınadır" diyor.

"Tüm istasyonlarımızda EPDK kontrolü var"

18 Eylül intifa sürecinden sonra alınan kararların bayiler lehine olduğunu ve tüm bu düzenlemelerin tüketiciye birçok ilde farklı dağıtım firmaları adı altında yapılan indirim olarak döndüğünü hatırlatan Okalin, "Bu dönemde bizim de çok önemli kazanımlarımız oldu ve biz bu kazanımları tüketicilerimizle indirim olarak paylaştık. Kaldı ki, tüm istasyonlarımız, bayilerimiz, sattığımız ürünler ve pompalar; EPDK ile Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri tarafından sürekli kontrol edilmektedir. Pompalarımızı Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri tarafından mühürlenmektedir. Şirketimize ait akaryakıt istasyonlarına Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri, İl Jandarma Komutanlıkları ve İl Emniyet Müdürlüklerine bağlı EPDK kimlikli denetim elemanları tarafından sürekli marker kontrolü yapılmakta ve teknik düzenlemesine (standardına) uygun olup olmadığı numune alınarak analiz edilmektedir. Ayrıca Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerine bağlı ölçü ve ayar memurluklarınca aralıksız olarak ölçü tamlığı denetimleri yapılmakta ve akaryakıt sayaçları periyodik ve ani denetimlerle sürekli denetlenmektedir" dedi.
Sektörde oldukça ses getiren yüzde 20 oranındaki kampanyaların ise tüm dünyadaki büyük ölçekli şirketlerin "test marketing" olarak adlandırdığı pazarlama kampanyası olduğunu anlatan Okalin, "Yüzde 20'ye varan dev indirim kampanyalarımız ise yılda birkaç kez, pazarlama bütçemizden özel bir pay ayırarak yaptığımız ve bugün tüm dünya devlerinin yaptığı "test marketing" olarak adlandırılan pazarlama kampanyalarıdır. Amacımız tüketicinin ürünümüzün kalitesini test etmesidir. Bu kampanyada da kar marjı gütmeden uzun vadeli müşteri sadakati odaklı çalışmalar yapmaktayız. Her iki indirim uygulamamamız için de söyleyebilirim ki, Starpet'te "indirimli akaryakıt, kaliteli akaryakıttır" dedi.

"Kar marjı oranları yanlış veriliyor"
Son günlerde basında yer alan bir takım açıklamalara göre sektörde kar marjının motorinde yüzde 10.4 olarak belirtilmesinin yanlış olduğunun altını çizen Okalin, "Bahsi geçen rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Hâlbuki motorinde kar oranı yüzde 13.65'tir. LPG otogazda yüzde 21'dir. Dolayısıyla yapılan açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır. Bu çerçevede, tüketiciye duyduğumuz saygıya binaen dini, milli ve özel günlere mahsus olmak üzere şirketimiz karından fedakârlık yaparak özmal istasyonlarımızda motorinde yüzde 12'ye varan indirimler yapıyoruz" dedi.

Bugün Starpet dâhil tüm akaryakıt dağıtım şirketleri EPDK kontrolünde faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Okalin, "Piyasadaki tüm şirketler akaryakıtları TÜPRAŞ gibi kuruluşlardan almaktadırlar ve dağıtımları kendi kar oranlarını belirleyerek gerçekleştirirler. Biz bu iş için yeterli olan yüzde 2 ila 3'lük kar oranları ile çalışıyor ve diğer kısmı ise tüketiciye indirim olarak yansıtıyoruz. Türkiye'nin en büyük 500 şirketi ve Türkiye'nin ilk 20 akaryakıt dağıtım firması arasında yer alan ve 400 bayisiyle Türkiye'nin dört bir yanında müşteriye kaliteli ürün ve hizmet sunan Starpet, ürün kalitesi ve üstün hizmet anlayışının yanı sıra fiyat politikalarında da müşteri taleplerini ön planda tutuyor. Güvenilir, güçlü ve dinamik yapısının yanında, uygun fiyat ve yüksek ürün kalitesi ile müşterilerine her daim en iyi hizmeti sunmayı ilke edinen şirketimiz, ülke çapındaki istasyonlarında indirim kampanyalarına devam edecektir" dedi.