Brookings Institution Küresel Ekonomi ve Gelişim Programı Başkan Yardımcısı ve Direktörü Kemal Derviş, dünyada yaşanan ekonomik krizin uzun dönemde ekonomik büyümeyi çok yavaşlatacağını düşünmediğini söyledi. Derviş, Deutsche Bank Uluslararası Forumu Alfred Herrhausen Topluluğu ile London School of Economics tarafından düzenlenen 'Urban Age İstanbul Konferansı'nda yaptığı konuşmada, modern ekonomik büyümenin aslında çok yeni bir kavram olduğuna vurgu yaptı.
Dünyadaki ekonomik büyümenin kentsel büyümeyle birlikte bir ivme yakaladığını belirten Derviş, bu konuda yakınlaşma ve ayrışma kavramlarının önem kazandığını ifade etti.

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE

Büyümenin nasıl ve nerede olacağı konusunun önümüzdeki dönemde dünyada iktisatçıların önündeki en önemli soruları oluşturduğuna dikkati çeken Derviş, şöyle devam etti: 'Geçmişe gidecek olursak, 1820'lerde zengin ile fakir arasında 3 kat fark vardı. Yani zenginler fakirlerden 3 kat daha zengindi. Bugün en zengin 10 ile en fakir 10 arasında karşılaştırma yaptığımızda, en zengin ile en fakir arasındaki fark 50 kat. Burada inanılmaz bir ayrışma trendi söz konusu. Bu, kentsel büyü-meye de yansıyor. Bu nedenle tepedeki en zengin kentler ile en fakir kentler arasındaki fark da artıyor.' Nüfusa orantılı eşitsizlik endeksine de işaret eden Derviş, Çin ve Hindistan hariç eşitsizlik endeksinin arttığını, iki ülke dahil edildiğinde ise bu endeksin azaldığını, dolayısıyla bu durumda bir yakınlaşma söz konusu olduğunu söyledi.

BÜYÜME OLACAK

Derviş,dünyada yaşanan ekonomik krize değinerek,Türkiye başta olmak üzere krizin büyümeyi çok ta etkilemeyeceğini belirtti. 20 yıl sonra modern ekonomik büyümenin sonuçlarını çok daha iyi göreceğiz. Kırsaldan kente göç o kadar büyük ölçüde olmayacak. Bizi yavaşlatan tek şey var; o da iklim değişikliği.'

Saatte 14 kişi artıyor

Urban Age Direktörü Ricky Burdett de dünyanın üçte birinin kabul edilemez koşullarda, gecekondu bölgelerinde yaşadığına dikkati çekerek, biçimsiz kentsel gelişimin dünyanın her tarafında görüldüğünü anlattı. Burdett, İstanbul'da nüfusun saatte 14 kişi arttığına vurgu yaparak kentteki dönüşümün altını çizdi./yeni şafak