İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi, 2002 yılından beri sürdürdüğü ücretsiz sağlık taramalarını, Sağlık Bakanlığı’dan gerekli izin verilmediği için ilk kez bu yıl gerçekleştiremedi.

Yıl boyunca yapılan yazışmalarla Bakanlık’tan izin bekleyen Eşrefpaşa Hastanesi, ikinci basamak “kamu” hastanesi olmasına rağmen, “özel sağlık kuruluşlarınca gezici sağlık hizmeti sunulmasına ihtiyaç kalmadığı” şeklindeki bir gerekçeyle geri çevrildi. Oysa Büyükşehir’in oluşturduğu sağlık timleri, onbinlerce vatandaşa ücretsiz sağlık taraması yaparak pek çok önemli hastalığa erken teşhis koymuş ve tedavileri yine ücretsiz olarak üstlenmişti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2002 yılından bu yana Eşrefpaşa Hastanesi’ne bağlı ekiplerce sürdürdüğü sağlık taraması hizmetinin, Sağlık Bakanlığı tarafından gerekli iznin bir türlü verilmemesi nedeniyle zorunlu olarak durdurulduğunu bildirdi. Sağlık Bakanlığı, “red” gerekçesi olarak ülke genelindeki tarama ve mobil sağlık hizmetlerinin kendileri tarafından etkin bir şekilde yürütülmesi gösterildi.

Son 8 yılda 152 bin öğrenci ile onbinlerce vatandaşın sağlık taramasından geçirildiği ve erken teşhis ile binlercesinin Eşrefpaşa Hastanesi’nde sağlığına kavuşturulduğunu hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu önemli sağlık hizmetinin neden yapılmadığına ilişkin yoğun sorular karşısında zorunlu bir açıklama yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin açıklaması şöyle: “Sosyal belediyecilik anlayışıyla kentte yaşayan herkesin etkin ve yaygın sağlık hizmeti alabilmesi için 2002 yılından bu yana İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi tarafından sürdürdüğümüz sağlık taramaları, vatandaşlardan ve okullardan gelen yoğun talebe rağmen maalesef 2011 yılında gerçekleştirilememiştir. 2010 yılında Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı ‘Gezici Sağlık Araçları ve Mobil Üniteler Hakkında’ genelge uyarınca, sağlık taraması yapılabilmesi için ön izin alınması şartı getirilmesi üzerine Belediyemiz, 2011 yılı için 31 Aralık 2010 tarihinde İl Sağlık Müdürlüğü aracılığıyla Bakanlığa ön izin başvurusu yapmıştır. Bu başvuruya yanıt Temmuz 2011 yılında gelmiş, Sağlık Bakanlığı talebimizi uygun görmediğini bildirmiştir. Red gerekçesi olarak da ‘Aile Hekimliği ve Evde Bakım Hizmetleri uygulamalarının ülke genelinde yaygınlaştığı, Bakanlığımıza bağlı birinci basamak sağlık kuruluşlarınca da tarama ve mobil sağlık hizmetlerinin etkin bir şekilde yürütüyor olması hususları göz önüne alındığında özel sağlık kuruluşlarınca gezici sağlık hizmeti sunulmasına ihtiyaç kalmadığına karar verilmiştir” cümlesiyle açıklanmıştır.

Bunun üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Başhekimliği, özel sağlık kuruluşu değil ikinci basamak kamu hastanesi olduklarını belirterek, İl Sağlık Müdürlüğü aracılığıyla Sağlık Bakanlığı’ndan izin almak için yeniden başvurmuş ancak Kasım ayında Sağlık Bakanlığı’ndan yine aynı olumsuz yanıt gelmiştir. Aynı şekilde okullarda sağlık taraması yapmak, öğrenci ve velilere yönelik seminerler düzenlemek için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne Temmuz ayında yaptığı başvuru da, Sağlık Bakanlığı’ndan ön iznine bağlanmış ve böylelikle İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2011 yılı için planladığı sağlık taramalarını gerçekleştirememiştir. Türkiye’de birçok kurum ve kuruluştan önce başlanan ve yıllarca maddi bir çıkar gözetmeksizin vatandaşlarımızın erken tanı ile rahim ağzı kanseri, prostat kanseri, böbrek ve karaciğer fonksiyon bozuklukları, hipo ve hipertiroidi, hiperlipitemi, anemi, hepatit, brusella gibi hastalıklardan korunmasında çok önemli bir katkı sağlayan tarama çalışmalarımızın durdurulması konusunu, kamuoyumuzun bilgisine sunuyoruz.”

Hangi çalışmalar durduruldu?

İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi tarafından 2004-31.12.2010 tarihleri arasında 21 ilçe, 258 mahalle ve 107 köyde 48 bin 150 kişiye kan testi yapıldı. 37 bin 431 kişi ağız ve diş sağlığı muayenesinden geçirildi. 7 bin 463 kadına smear tetkiki yapıldı. Toplam 17 bin 580 kişinin kan grubuna bakıldı. Sadece 2010 – 2011 öğretim yılında 43 okulda 20 bin 100 öğrenci sağlık taramasından geçirildi. 861 veliye ‘Temel İlk Yardım ve Ergenlik Eğitimi’, ‘Sağlıklı Beslenme ve Obezite’, ‘Temizlik ve Beslenme’, ‘Kırım Kango Kanamalı Ateşi’ seminerleri verildi. Okullarda 45 bin diş fırçası ve macunu ile 1631 adet bit şampuanı ve 12 bin 596 adet bağırsak parazit ilacı dağıtıldı. Okullara 30 adet ilk yardım dolabı, 25 bin adet diş eğitim kitabı, sıvı el dezenfektanı ve sıvı el sabunu ile 1600 adet ilk yardım çantası dağıtıldı. 4 bin 283 öğrenciye hijyen eğitimi verildi. 2002 -2010 yılları arasında 224 okulda 152 bin öğrenci taranmış oldu. Sosyal güvencesi olmayan vatandaşların ve öğrencilerin her türlü tedavisi İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi tarafından karşılandı. Ayrıca ilköğretim okullarında saç (bit) ve bağırsak (kıl kurdu) paraziti saptanan öğrencilerin aileleriyle birlikte tedavi için gereken ilaçları İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ücretsiz sağlandı. Sağlık taraması yapılan okullardaki çocukların sosyal güvencesi bulunmayan hamile anneleri ve kardeşleri de Eşrefpaşa Hastanesi’nin koruyucu şemsiyesi altına alındı. Lise öğrencilerine yönelik hepatit taramaları ile bağışık, hasta ve aşılanması gereken öğrenciler saptanarak gerekli tedavilerinin yapılması ve aşılanması sağlandı.