Google'in Ücretsiz İlk Tıklama Programı ile yayımcılar abonelik usulüyle çalışan internet sitelerine sınırsız erişimi engelleyebiliyor.

Kullanıcılar, bir gün içinde 5 haberden fazla tıklarsa, ödeme yapmak veya kayıt olmak durumunda kalıyor.
Google Ürün Müdürü Josh Cohen de önceleri kullanıcıların her tıklamasının ücretsiz olduğunu, ancak şimdi programın yenilendiğini ve böylece yayımcıların abonelik ya da kayıt olmadan beş sayfadan fazlasına girilmesine sınırlama getirebildiğini söyledi.

Medya kralı Rupert Murdoch, Google gibi şirketleri gazetecilik üzerinden bedava reklam geliriyle kar elde etmekle suçlamıştı.

Bazı okuyucular, sayfaları Google üzerinde çağırarak, gazetelerin internet sitelerine abonelik ücreti ödemeden girebileceklerini keşfettiler.

HAYATTA KALMANIN YOLU: İSTENİLEN İÇERİĞİ VERİP, FİYATI BELİRLEMEK

News Corp. Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Rupert Murdoch da medyanın online için de okuyuculardan ücret alması gerektiğini söyledi.

Murdoch, seyircilerin ve reklamcıların internete yönelişine, yayımcıların gelecekte uyum sağlayabileceği umudu olduğunu ifade ederek, bunu başarabilmenin temel yolunun, tüketicilere -bilgisayar ekranı, mobil aletler ya da e-okuyucu olarak- istedikleri formda içeriği vermek ve sonra buna fiyat belirlemek olduğunu kaydetti.

Yüksek kalitede, güvenilir haber ve bilginin ücretsiz olamayacağı konusunda tüketicileri iknaya ihtiyaç olduğunu belirten Murdoch, ''İyi gazetecilik pahalı bir hizmettir'' dedi.

News Corp. halihazırda The Wall Street Journal'ın online erişiminden ücret alırken, bunu diğer yayınlarına da genişletmeyi planlıyor. Diğer yayımcılar da gazeteler gibi online yayımcılığın da reklam gelirlerinin düşmesi nedeniyle bu tip bir ücret almayı planlıyorlar./sabah