Sağlık Bakanı Recep Akdağ, aşırı kilo sorununun dünyada olduğu gibi Türkiye'de de salgına dönüştüğünü, bunun için obeziteyle mücadele kampanyası başlattıklarını bildirdi.

Kilo problemine karşı günde 10 bin adım atılması gerektiğini belirten Akdağ, vatandaşlara ücretsiz adım ölçer dağıtacaklarını açıkladı.

Sağlık Bakanı Akdağ, Atatürk Orman Çiftliği tesislerinde düzenlediği basın toplantısında, obeziteyle mücadele için başlatılan kampanyayı tanıttı.

Şişmanlık ve hareketsizlik konusunun toplumun gündemine sokulması gerektiğini, Dünya Sağlık Örgütü'nün çalışmasına göre dünyada her yıl 3 milyona yakın insanın aşırı kiloya bağlı hastalıklardan hayatını kaybettiğini vurgulayan Akdağ, obezitenin tansiyon, şeker, kalp gibi sağlık sorunlarına yol açtığına dikkati çekti.

Sağlık Bakanı Akdağ, şunları belirtti:

''Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de aşırı kilolu olma hali salgına dönüşmüş durumda. Son 25 yılda aşırı kiloluk ikiye katlanmış durumda. Vücut kitle indeksi 25'in üstündeyse bu kişiye bilimsel anlamda 'kilolu' diyoruz. Bunun dünyada yüzde 35'e ulaştığını görüyoruz.''

Vücut kitle indeksinin hesaplanmasıyla ilgili bilgi de veren Akdağ, bir kişinin kilosunun boyunun kendisiyle çarpımına bölünmesiyle elde edilen değerin vücut kitle indeksi olduğunu bildirdi.

Akdağ, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Sabah giyinmeden tartılıp ölçülen kilo boya bölündüğünde, çıkan sonuç 25'in üstündeyse kilo fazlası olan kişisiniz ve mutlaka bu hususta tedbirler almanız gerekir. 30'un üstündeyse de şişmansınız, obezsiniz, o zaman daha ciddi tedbirler almanız gerekir. Dünyada bunun 25'in üstünde olduğu insan sayısı bugün yüzde 35. Türkiye'de de bu oranı yakalamış durumdayız. Şişmanlık dünyada erkek ve kadın gruplarında eşit görülürken Türkiye'de kadınlarda daha yüksek.''

Türkiye'de bireylerin yüzde 70'inin yeterli hareket etmediği toplumda, düzenli spor yapma alışkanlığı bulunmadığına işaret eden Akdağ, sigarayla mücadele kampanyasında belirli bir noktaya gelindikten sonra gündemlerine obeziteyi aldıklarını söyledi.

Kampanya için medyadan sigarayla mücadelede olduğu gibi destek isteyen Akdağ, aile hekimleri ve diğer sağlıkçıların bu mücadelede aktif görev alacağını bildirdi.

-''5-6 kilo daha vereceğim''-

Kilo problemiyle karşılaşmamak için kişilerin almaları gereken önlemlere de dikkati çeken Akdağ, ''Piyasada dolaşan bir dolu diyet ve egzersiz önerisi var. Bunları basitleştirmemiz lazım. Vücut kitle indeksimiz yüksekse tüketiğimizden daha az kalori almalıyız, tıka basa yememeliyiz'' diye konuştu.

Kendisinin de kilo vermek için çaba gösterdiğini bildiren Akdağ, ''Son bir yılda 10 kilo verdim. 80 kiloya kadar çıkmıştım. Vücut kitle indeksim 30'a kadar çıkmıştı. 10 kilo verdim. Şimdi vücut kitle indeksim 27. Birkaç ay içinde 25, hatta biraz daha altına indirmek için 5-6 kilo vereceğim'' şeklinde konuştu.

Yemek yemenin bazıları için büyük bir keyif olduğunu, bu zevkten kısmen vazgeçmek gerektiğini ifade eden Akdağ, ''Az yemek yemeli, acıkmadan sofraya oturmamalı, doymadan kalkmalı, mutlaka egzersiz yapmalıyız'' dedi.

Katları inip çıkarken asansör yerine merdiven kullanılmasını, kısa mesafelerde araç kullanmak yerine yürünmesini öneren Akdağ, vücut kitle indeksi kavramının vatandaşların zihninde yer etmesi, 25'in üzerinde olanların aile hekimlerinden yardım alması gerektiğini söyledi.

Obeziteyle mücadelede Milli Eğitim, Tarım ve Hayvancılık gibi bakanlıklar ve diğer kurumlarla işbirliği yapmak istediklerini kaydeden Akdağ, şunları söyledi:

''Günde 10 bin adım atmalıyız. Bunun için vatandaşlarımıza ücretsiz adım ölçer dağıtacağız. Bununla ilgili alım sürecini başlattık, Bakanlar Kurulu'ndan yetki istiyoruz. Ben 10 kiloyu çok hareket etmediğim halde verdim. İki günlük bir egzersiz programım olmasına rağmen bunu ancak bir gün uygulayabiliyorum. Kilo vermek için günde 10 bin adım atılmalı, bu daha sonraki süreçte 8 bine inebilir.''

Daha sonra bazı gazetecilerin vücut kitle indeksi ölçümünü yapan Sağlık Bakanı Akdağ, kamu kuruluşları arasındaki futbol turnuvasında üçüncü olan Sağlık Bakanlığı'nın takımını kutladı.

-''Sağlıklı olan her yiyecek yenebilir''-

Sağlık Bakanı Akdağ, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

''Kabine üyelerine yönelik bir çalışmanın söz konusu olup olmadığı-'' sorusu üzerine Akdağ, ''Güzel fikir ama bu gönüllü yapılacak bir şey'' dedi.

Akdağ bir başka soruya karşılık, aşırı zayıflığın da bir sağlık sorunu olduğunu, bunun tedavi edilmesi gerektiğini belirterek, ''İnsan sağlıklı olan her yiyeceği yiyebilir ama yüksek kalorili olanları az tüketmek lazım'' diye konuştu.

Sağlık Bakanı Akdağ, sigarayı bırakma hattı gibi kilo vermek isteyenler için de bir danışma hattı kurulabileceğini söyledi.

''Adım ölçerlerin dağıtımının ne zaman başlayacağı-'' da sorulan Akdağ, ''Bu sene içerisinde bunları temin edip dağıtabileceğimizi ümit ediyorum. Bir ihale süreci olacak'' dedi.

-Gıda sektörü ve reklamlar-

Obeziteyle mücadelede gıda ve reklam sektörüyle işbirliği içinde bazı tedbirler alınacağını, ancak bunun orta vadede düşünüldüğünü ifade eden Akdağ, ''Kısa vadede öncelikle bireysel farkındalığı artırmak ve bireyin tüketeceği kaloriyi kendisinin azaltmasını, orta vadede daha sağlıklı ürünlerin üretilmesi, yüksek kaloriye karşı endüstrinin ve reklam sektörünün daha hassas olmasını sağlamaya yönelik tedbirleri sektörle birlikte geliştireceğiz'' diye konuştu.

Bir başka soru üzerine yaz aylarında beslenmeye yönelik önerilerde bulunan Akdağ, bol sıvı, özellikle de su alınması gerektiğini, şekersiz ve taze sıkılmış meyve sularının da tüketilebileceğini söyledi.

Akdağ, bol sebze ve meyve alınmasında da yarar olduğunu ifade ederek, şekerli ve gazlı içeceklerden uzak durulmasını istedi.

-TV dizileri-

TV dizilerinde beslenmeyle ilgili olumlu mesajlar verilmesi için katkı istediklerini hatırlatan Akdağ, ''Süreç içerisinde dizi ve televizyon sektörünün halk sağlığı açısından bize bu hususta destek vereceğini zaten biliyoruz. Birlikte çalışarak onların da farkındalığını artırmak, onların da bu işin içerisine dahil etmek. Düşüncemiz öncelikle bu'' dedi.

Akdağ, dizilere yönelik bakanlığının danışmanlık yapabileceğini de bildirdi.

-Aile hekimlerine pozitif performans-

Sağlık Bakanı Akdağ, bir soru üzerine, aile hekimlerinin obeziyle mücadeleye katkısı için düzenlemeler getireceklerini, kronik hastalıklar, sigara ve obezite konularında başarılı olan aile hekimlerine pozitif performas verilmesinin öngörüldüğünü, bununla ilgili düzenlemenin TBMM'nin gündemine alındığını söyledi.

Yerel yönetimlere de obeziteyle mücadelede büyük görev düştüğünü belirten Akdağ, bununla ilgili yeşil alanların artırılması, bisiklet yollarının yapılması gibi projelerin uygulamaya geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Akdağ, ''Bisiklet kullanılacak alanlar yok denecek kadar az. Özellikle küçük şehirlerde bunlar yapılıyor, büyük şehirlerde bunu teşvik edelim. Bütün bu çevre şartlarında belediyelere görev düşüyor'' diye konuştu.

Bir soru üzerine, vatandaşlara tam buğday unundan yapılan ekmek tüketmelerini öneren Akdağ, zayıflama haplarıyla ilgili de vatandaşları uyardı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan ruhsatlı ürünlerin ilaç olarak algılanmaması gerektiğine dikkati çeken Akdağ, bu konuda söz konusu bakanlık ile sürekli görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Akdağ, obeziteyle ilgili Türkiye genelinde yapılan araştırmada, en düşük oranın Orta Doğu Anadolu'da çıktığını, bunu sırasıyla Kuzey Doğu Anadolu, Güney Doğu Anadolu ve Ege bölgelerinin izlediğini bildirdi.

-''Göğüs ağrılarına dikkat''-

Toplantıya katılan TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl de bir soru üzerine, yaz aylarında vatandaşların göğüs ağrılarını ihmal etmemeleri gerektiğini belirterek, spor yapanların, özellikle bu mevsimde dikkatli olmaları uyarısını dile getirdi.