Middle Seat, US Airways ve danışma şirketi Oliver Wyman’dan uçuş masraflarını, yolcuların ödemelerine göre yüzdelere bölmesini istedi. Ortaya çok kaba taslak ama genel bir fikir veren bir görüntü çıktı. US Airways 100 yolculu sadece varsayım olan bir uçuş ayarladı. Her yolcu 146 dolar gidiş veya 292dolar gidiş dönüş biletine ek olarak 18 dolar vergi ve diğer masrafları ödediklerinde ulaşılan nokta şu oldu; Uçak hala kar yapamamıştı.

Her uçuşta birileri, kaza sigortasını ve rahatsız uçuş yapan yolcuların veya kayıp bavulların masrafını karşılar. Yanınızda oturan kişi bir sonraki uçuşta belki, bagaj taşıma araçlarının masraflarını karşılayacak ya da yolcu oksijen maskelerinin satın alımına destek olacak.

“Bu bir kol saati gibidir. Sadece saatin ekranını ve kordonunu görüyorsunuz ama içindeki bütün parçalar da gereklidir” diyor eski yönetici Gordon Bethune. “Çantalar kendi başlarına çıkmıyor yukarı. Onları yukarı çıkaran şeylere para ödenmesi gerekiyor. Bunlar bir de bozuluyor ve tamir etmek içinde para gerekiyor”

Benzin uçaklar için en çok para gereken kanal. Maaşlardan bile daha fazla para harcanıyor buraya. Yolcuların 29u sadece benzini ödemek için gerekiyor. 20 yolcu ise çalışanların maaşlarını ödemeye yardımcı oluyor.

Oliver Wyman’ın araştırması benzinin önemini daha fazla öne çıkarıyor. Daha büyük uçaklar, uzun yolculuklarda daha fazla benzine ihtiyaç duyacağı için, benzin için ödeme yapan yolcuların sayısı artıyor. Havayolu şirketleri gelirlerinin 34%ünü benzine harcar. Bu da şu anlama geliyor. Her uçuştaki yolcuların 3te1i benzin ücretini ödüyor.

Havayolu şirketlerinin benzin ve uçuş mili dengeleri çok daha düzeldi son yıllarda. Koltukların neredeyse hepsi doluyor ve küçük uçaklarla birden fazla sefer yapmak yerine, büyük uçaklarla çok az seferle daha fazla yolcu taşımıcalığı yapılıyor. Ayrıca son teknoloji uçakların kullanımıyla, benzin tüketimi çok daha ekonomik bir hale geldi. 2000 yılında, 28.6 galon jet yakıtı kullanıldığını açıkladı Ulaşım İstatistikleri Departmanı. Geçen yıl bu rakam 22.5’e kadar geriledi. Endüstri artık daha az benzin kullanıyordu fakat daha fazla yolcu taşıyordur. Bu da benzin faturası olarak yansıdı tabi. 2000 yılına oranla 2011 yılında 32 milyar dolar daha fazla harcandı benzine

Benzin ve maaşlardan sonra, sahiplik, uçak satın alma ve satma maliyetleri geliyor. Yedek motorlar ve kaza sigortalarını içeriyor bu masraflar. 100 kişilik bu sanal uçuşumuzdaki 16 yolcu da bu masrafları karşılıyor.

14 yolcu devlete ödenen vergileri karşılamaktadır. Ulusal havacılık kuruluşuna gider ödenen bu vergiler. Ayrıca 11 Eylül olaylarından sonra buraya da güvenlik önlemleri için ödemeler yapılır. Uçakların iniş yaptıkları havaalanlarında ödenen bilet ve yer ücretleri de bu ödemelere dahildir. Yolcular bagaj masraflarından çok devlet vergilerine ödeme yapıyorlar.

Toplam uçak bakımı ücretlerini 11 yolcu karşılıyor. Sadece basit parçalarını onarımı için, Philedelphia’da bir tamirhane var. Uçak parçaları çok sık arızalanır. Her ay rutin bir bakımdan geçirilirler. Her birkaç yılda bir çok yoğun bir bakıma tabi olurlar ve 5-6 yılda bir ise uçak parçalara ayrılıp tekrar birleştirilir.

Ücretsiz İçeceklerin Maliyeti

9 yolcu diğer kategorisi altında sıralanan yiyecek ve içecek gibi masrafları karşılamaktadır. Kayıp bagajların masrafları da bu 9 kişinin cebinden çıkan bilet parasıyla ödenir. Business class’daki yemek ücretleri ise ekstradan %2 masraf artışı anlamına gelir. Kiralama, havaalanı kapıları ve bilet kontuarları da bu diğer adlı kategoriye girmektedir.

Uçak iniş yaparken bile 2 kişinin bu masrafı karşılaması gerekir. Havaalanı pisti ve taksi park alanları masraflarını bu 2 kişi karşılar. Ayrıca pistlerin ücreti uçağın ağırlığına göre değişir.
99 yolcuyu hesapa kattığınızda kar olarak sadece geriye 1 yolcu kalıyor. “Tam olarak 1 değil tabi ama ortalaması alındığında ortaya çıkan bu” diyor US Airways Group operasyon şefi Robert Isom

Havayolu şirketlerinin diğer endüstrilerde olan bazı masrafları yoktur. Arge yok denebilir. Bütün yenilikler uçuşu destekleyen, uçak veya koltuk yapan firmalardan gelir.

Değişken Hava Koşulları

Havayolu işletme maliyetleri de diğer sektörlere oranla çok yüksektir. Bütün işin dışarıda yapıldığı bir endüstride fırtına veya yağmur olumsuz sonuçlar doğurabilir. Düzenlemelere göre bunlara karşı güvenlik önlemlerinin alınması bakım ve onarımlarının yapılması gerekmektedir.

Bilet gelirleri bu masrafları karşılarken, kişi başı alınan 18 dolar ek ücret, uçuş gelirine bu tarz aksilikler olması durumunda katkı sağlamak için alınmaktadır.

İş İstatistikleri Departmanına göre, bagaj ücretleri geçen yıl 3.4 milyar dolara ya da takribi her yolcu için 5 dolara ulaşmıştır. İptal veya değişim ücretleri ise 2.4 milyar dolar ve kişi başı 3 dolara ulaşmıştı.