Komsomolskaya Pravda gazetesine konuşan Rust, dönemin SSCB lideri Mihail Gorbaçov'un barışçı politikalarından etkilendiğini iddia ederek "Gorbaçov'un elini sıkmak için uçağı Kızıl Meydan'a indirdim" dedi.

11-12 Ekim 1986'da İzlanda'nın başkenti Reykjavik'te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ile Sovyetler Birliği lideri Gorbaçov'un görüşmesini hatırlatan Rust, "Görüşme yapıldığı sırada aklıma uçağı Kızıl Meydan'a indirme fikri geldi. Ben o zaman 19 yaşımdaydım ve politikayla çok ilgileniyordum. Nükleer silahların azaltılması hususunda büyük bir adım atılması gerektiğine inanıyordum. Ama bu olmadı. Ve ben de bir köprü gibi uçağımla Batı ve Doğu arasında ilişkiler kurulması gerektiğini düşündüm. Bu yüzden Moskova'ya uçakla gelerek Gorbaçov'un elini sıkmak ve Batı'da çoğu insanın onu desteklediğini söylemek istedim" dedi.

Kızıl Meydan'a iner inmez, yanına polis ve vatandaşların yaklaştığını anlatan Alman maceracı, "15-16 yaşlarındaki bir genç İngilizce bana nereden ve niçin geldiğimi sordu. Ben de çok sempatik duyduğum Gorbaçov'la görüşmek istediğimi belirttim" şeklinde konuştu.

Muhabirin, "Gorbaçov'a söylemeye çalıştığın mesajı şimdi söylemek için şansın var" demesine Rust, "Mihail Sergeyeviç! Size karşı yapmış olduğum eylemde, bir zorluk çıkarmayı düşünmedim. Ben sadece size elimi uzatarak dünyamıza barış getirmenizle ilgili çabalarınızı desteklediğimi göstermek istedim" diyerek yıllar sonra gazete aracılığıyla Gorbaçov'a mesaj gönderdi.

Mathias Rust uçağı ile Uetersen'den kalkmış, İzlanda, Norveç ve Finlandiya üzerinden Moskova'ya Kızıl Meydan'a kadar gelmişti. Olayın ardından Gorbaçov, üst düzey askeri yetkilileri görevinden almıştı.

Alman Rust, Sovyetler Birliği'nde mahkemeye çıkarılarak 4 yıl hapis cezası almıştı. Moskova'nın Lefortovo Hapishanesi'nde 437 gün hapis yatan Alman pilot, şartlı tahliye ile serbest bırakıldı. Eski Sovyet istihbarat servisi KGB yetkililerine göre, Rust'un Kızıl Meydan'a uçak indirmesi Amerikan istihbaratı CIA'nın "mükemmel bir operasyonundan" başka bir şey değildi.