**Zor zamanlarda da mesleğini icra eden gazetecilerin Gazeteciler Günü kutlu olsun.

Yazmak kolay değildir.

Hele toplumun sorunlarına dönük tutarlı ve çözüm yollarını içinde barındıran yazılar yazmak daha zordur.

Bütün bu zorlukların ötesinde yazmayı zorlaştıran başka etkenlerin varlığı, yazı yazmayı sadece zorlaştırmıyor, yazma hevesini de örseliyor.

Doğrusu yazarken sorunun mağdurlarını dikkate almadan, onların canını yakan taraflarını dile getirmeden yazılacak yazının, söylenecek sözün ne kıymeti olabilir ki?

Yazılacak yazıda can yakan sorunların dile getirilmesinden çok, sorunların varlığının nedeni olan siyasi kurumların rahatsızlığını dikkate almak, onlar rahatsız olmasın diye kaygılanmak tatsız, tuzsuz yemek yapmaya benzer.

Şimdi böyle bir yazı yazdıktan sonra, okura "artık yazının tadını, tuzunu yerine getirmek için biraz da sen katkıda bulun,

eksiklerini tamamla!"demek yazar için de okur içinde can sıkıcıdır.

Buğday dövücünün yanında "Hıh deyici" olmayı kendine memur edinenlerin varlığı ve oluşturduğu kirlilik varken; ne demokrasi gelişir, ne sorunlar çözülür, ne özgür muhalefet oluşur ve ne de toplumsal sorunların çözümü mümkün hale gelir.

Oysa yazmak, kamu adına çalışmaktır.

Yukarıda tanımlamaya çalıştığımız haliyle yazarlık kamunun menfaatini sağlamak için gönüllü sorumluluk almaktır.

Bugün yerel ve ulusal medyaya baktığımızda muhalif taraf ciddi ekonomik sorunlarla boğuşmakta, kurdukları çarkı çevirmek telaşındadırlar.

Bu telaş içinde hayatiyetini sürdürmeye çalışan gazete/medya sahipleri ve yazarların, güç sahiplerinin sağladığı sair imkanlar üzerinden baskılanması, esas itibariyle mağdur kamu kesimlerinin aleyhine bir durumdur.

Yerel ve ulusal medya üzerinde; değişik enstrüman/aygıtlarla oluşturulan psikolojik baskılara direnecek gücü kendinde bulamayan basın/yayın organları, karşılaştıkları ekonomik sorunlar sebebiyle zülfüyare dokunmadan mesleklerini icra etme tercihiyle karşı karşıyadırlar.

Medya dünyasının hali budur.

Üç maymun kuralı, bütün yönleriyle devam etmektedir.

Görmedim, Duymadım, Bilmiyorum.