Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ve rakibi Hollande, Ermeniler tarafından "soykırım" olarak anılan 1915 olaylarının 97'nci yıl dönümü dolayısıyla dün Paris'te düzenlenen bir törene katıldı.

Sarkozy ve Hollande, törende yaptıkları konuşmalarda, Anayasa Konseyi tarafından reddedilen 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasayı tekrar Fransa Parlamentosu'na getirme sözü verdi.

Sarkozy, “Bir ülkenin büyüklüğü nüfusuyla değil, geçmişine bakma cesaretiyle ölçülür” ifadesini kullandı. Hollande da konuşmasında, Ermeni iddialarının kabul edilmesi gerektiğini iddia etti.

Ermeni azınlığın en fazla nüfusa sahip olduğu Avrupa ülkesi olan Fransa’da düzenlenen tören kapsamında Sarkozy ayrıca, Paris'teki Komitas heykelinin önüne çelenk koydu. Böylece Fransa cumhuriyet tarihinde ilk defa bir cumhurbaşkanı, bu tür bir anma törenine katılmış oldu. Sarkozy'nin, seçimlerin ikinci turunda Ermenilerin oylarını alabilmek için böyle bir hamlede bulunduğu şeklinde yorumlar yapıldı.

OBAMA "SOYKIRIM" DEMEDİ AMA...

ABD Başkanı Obama ise 24 Nisan açıklamasında, 1915 olayları için, geçen yıl olduğu gibi "Büyük Felaket" anlamına gelen "Meds Yeghern" ifadesini kullandı.

Obama, "Bugün, 20'nci yüzyılın en kötü mezalimlerinden biri olan Meds Yeghern'i anıyoruz. Bunu yaparak, Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerinde acımasızca katledilen ya da ölüm yürüyüşüne zorlanan 1.5 milyon Ermeni’nin anısını onurlandırıyoruz" dedi.

ABD Başkanı, "Gerçeklerin tam, samimi ve adil biçimde kabul edilmesi hepimizin çıkarına. Geleceğe ilerlemek, geçmişin gerçekleriyle hesaplaşmadan yapılamaz" ifadesini kullandı.

TÜRKİYE TEPKİLİ

Hem Fransız liderlerin hem de Obama'nın ifadelerine tepki gösteren Türkiye Dışişleri Bakanlığı, peş peşe iki açıklama yayımladı.

Dışişleri Bakanlığı, Obama'nın açıklamasıyla ilgili olarak, "Tarihi gerçekleri çarpıtan bu açıklamayı her bakımdan fevkalade sorunlu buluyor ve esefle karşılıyoruz" cevabını verdi.

DIŞİŞLERİ: ESEFLE KARŞILIYORUZ

Dışişleri, Sarkozy ve Hollande'ın ise 1915 olaylarını seçim malzemesi yaptığını belirtti. İlgili açıklamada, iki liderin "yaptıkları ve ülkedeki seçim kaygılarını da yansıttığı anlaşılan açıklamalar, ihtilaflı tarihi konuların siyasi hesaplara malzeme yapılarak istismarının yeni bir örneğini teşkil etmiştir" denildi.