Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanan atama kararlarına göre, Petrol İşleri Genel Müdür Yardımcılığına Bakanlık Müşaviri Salim Koşar, Türkiye Petrolleri A.O Genel Müdürlüğünde açık bulunan yönetim kurulu üyeliğine Profesör Doktor Cumali Kınacı, Gümrük ve Ticaret başmüfettişliklerine, Gümrük ve Ticaret Müfettişleri Muhittin Aydın, Ahmet Öz ve Ferdi Söylemez atandı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakanlık Müşavirliğine, Hamza Taşdelen, Avrupa Birliği Bakanlığı Bakanlık Müşavirliğine Erkan Özbek, Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler Genel Müdürlüğü Irak ile İlişkiler Genel Müdür Yardımcılığına Rıza Hakan Tekin, İkili Siyasi İşler Genel Müdürlüğü Orta Asya ve Kafkasya Genel Müdür Yardımcılığına Hayriye Kumaşçıoğlu Doonan, Konsolosluk İşleri Genel Müdürlüğü Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlar ve Emlak Genel Müdür Yardımcılığına Feral Çekerek Oruçkaptan atandı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü İzmir Bölge Müdürü Nihat Ertorun başka bir göreve atanmak üzere bu görevinden alınırken, Bakanlık Müşavirliğine Ercan Yavuz, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişliklerine Mülkiye Müfettişleri İlhami Doğan, Erhan Koyuncu, Muhammet Aktaş ve Çetin Çelik, Maliye Bakanlığı Vergi Müfettişliklerine yapılan yeterlik sınavında başarı gösteren Saadettin Yılmaz, Zeynep Demirbaş, Erdem Tiren, Öznur Gökçe Altınbaş ile Erdal Aydın atandı.

AK Parti'li eski vekiller yardımcı oldu

21 bakanlıktan 11'inde bakan yardımcısı koltuğuna AK Parti'li eski milletvekilleri otururken, 1'inde eski bakan, 2'sinde ise 12 Haziran Genel Seçimlerinde Meclis'e AK Parti milletvekili olarak girmeye talip isimler görev aldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 12 Haziran Genel Seçimleri öncesinde kamuoyuna açıkladığı bakan yardımcılığı kadrosu, ekonomi bakanlıkları dışında doldu. 21 bakanlık içinde Maliye Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı'nın bakan yardımcısı henüz belirlenmedi.

-İÇİŞLERİ BAKAN YARDIMCILIĞI'NA ESKİ BAKAN-

1 bakanlıkta ise "eski bakan" görev aldı. 12 Haziran Genel Seçimleri öncesinde Anayasanın 114. Maddesi gereğince İçişleri Bakanlığı görevine (tarafsız bakan olarak) atanan Osman Güneş, İçişleri Bakan Yardımcılığı koltuğuna oturdu. Güneş, 2007 Genel Seçimleri öncesinde de İçişleri Bakanı olarak görevlendirilmişti.

-AKADEMİSYENLİKTEN BAKAN YARDIMCILIĞINA-

61. Hükümetin ilk bakan yardımcısı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na atanan akademisyen kökenli Prof. Davut Kavranoğlu oldu. Kavranoğlu gibi Avrupa Birliği Bakanlığı Bakan Yardımcılığı'na atanan Prof. Dr. Hasan Nuri Yaşar, Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Yusuf Tekin de akademisyen kökenli bakan yardımcılarından.

-AK PARTİ MİLLETVEKİLLİĞİNE TALİPTİLER, BAKAN YARDIMCI OLDULAR-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcılığı koltuğuna oturan Halil Etyemez ise AK Parti'nin 24. Dönem 13. sırada Konya Milletvekili adayıydı. Seçilemeyen Etyemez bakan yardımcısı oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na atanan Muhammet Balta 24. Dönem AK Parti milletvekili aday adayıydı. Balta 1999 yılında Vakfıkebir'den Trabzon İl Genel meclis üyesi seçilmişti. 2007 yılına kadar İl Genel Meclisi'nde çeşitli görevlerde bulunan Balta, 2007 yılında İl Genel meclis Başkanlığı'na seçilmesinin ardından AK Parti İl Başkanlığı'na getirilmişti. Balta son genel seçimlerde AK Parti'den Trabzon milletvekili aday adayı olmuştu.

Bakan yardımcılığı koltuğuna oturan AK Parti eski milletvekilleri

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Fatih Metin

Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı Aşkın Asan

Kalkınma Bakanlığı Mehmet Ceylan

Adalet Bakanlığı Veysi Kaynak

Milli Savunma Bakanlığı Hasan Kemal Yardımcı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bak. Kudbettin Arzu

Sağlık Bakanlığı Agah Kafkas

Milli Eğitim Bakanlığı Orhan Erdem

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan. Hasan Murat Mercan

Kültür ve Turizm Bakanı Abdurrahman Arıcı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Nurettin Akman

-12 Haziran seçimlerinde AKP'den milletvekili adayı ve aday adayı olanlar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bak. Halil Etyemez

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Muhammet Balta

-Eski bakan

İçişleri Bakanlığı Osman Güneş

-Akademisyen kökenli bakan yardımcıları

Avrupa Birliği Bakanlığı Prof. Dr. Hasan Nuri Yaşar

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bak. Prof. Davut Kavranoğlu

Gençlik ve Spor Bakanlığı Doç. Yusuf Tekin

Müsteşar yardımcılığından bakan yardımcılığına

Dışişleri Bakanlığı Ali Naci Koru

Bakan yardımcısı ataması yapılmayan bakanlıklar

Maliye Bakanlığı

Ekonomi Bakanlığı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı