TBMM başkanı seçimi bugün başlıyor. AKP’li bir grup milletvekili tarafından 30 Haziran’da aday gösterilen, 1 Temmuz’da da resmen adaylık başvurusu yapan Cemil Çiçek, AKP Ankara Milletvekili Zelkif Kazdal ve MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay ile yarışacak. Çiçek’in üçüncü turda TBMM Başkanlığı ipini göğüsleyerek protokolün ‘2 numarası’ olması bekleniyor. Seçim öncesinde AKP ve MHP’lilerin yemin boykotu yapan CHP’lileri Genel Kurul’a almayacakları açıklanırken CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, “Biz Meclis’e gideceğiz. Anamuhalefet partisinin 135 milletvekilini almak istememek onların bileceği iş ama buna cesaret bile edemezler” dedi. 
 
TBMM’nin 24. dönem birinci yasama yılı bugün yeni TBMM başkanının seçilmesiyle devam edecek. Başkan adaylığı için başvurular önceki gece sona erdi. TBMM Başkanlığı için AKP’den Cemil Çiçek ve Zelkif Kazdal ile MHP’den Tunca Toskay aday oldu. TBMM Genel Kurulu, bugün saat 14.00’te toplanarak Meclis başkanı seçimi tamamlanıncaya kadar çalışmalarını sürdürecek. TBMM başkanı seçilebilmek için, yapılacak oylamaların ilk ikisinde üye tamsayısının üçte ikisinin (367), üçüncü oylamada da üye tamsayısının salt çoğunluğunun (276) oyunun alınması gerekiyor. Cemil Çiçek’in bu turda başkanlık yarışını göğüslemesi bekleniyor. 
 
En yaşlı üye sıfatıyla TBMM’nin geçici başkanı CHP’li Oktay Ekşi, bugün genel kurul öncesinde daha önce yemin etmemiş milletvekillerini bir kez daha yemine çağırabilir. CHP’lilerin Genel Kurul Salonu’nda bulunup bu çağrıyı yanıtsız bırakması halinde ‘salonda bulunma’ tartışması başlayabilir. MHP’li Mehmet Şandır ile AKP’li Mustafa Elitaş’a göre CHP yemin etmediği için Genel Kurul çalışmasına katılamaz ve başkan seçiminde CHP’liler Genel Kurul’da bulunamaz. 
 
Tekin: Cesaret edemezler 
CHP Genel Başkanı Gürsel Tekin aynı fikirde değil. “Meşru eylemimizi TBMM çatısı altında yapıyoruz, hakkımızı TBMM’de arıyoruz” diyen Tekin, bu nedenle bugün de Meclis’te olacaklarını ifade etti. Tekin, “Biz Meclis’e gideceğiz. Bugün de gideceğiz, yarın da gideceğiz. Biz anamuhalefet partisiyiz. Bizler seçilmiş milletvekilleriyiz. CHP’li 135 kişiyi TBMM’ye sokmamak niyetindelerse kendilerinin bileceği iştir ama buna cesaret bile edemezler” diye konuştu. Bugün Başkanlık Divanı oluşmazsa, tartışmayı geçici başkanlık divanı sonuçlandıracak. Eğer AKP’nin 4’e 3 çoğunlukta olduğu geçici divan “CHP’liler salonu boşaltsın” kararı alırsa, bu kez TBMM Geçici Başkanı Ekşi’nin izleyeceği yol belirleyici olacak. Daha önce benzeri yaşanmadığı için bugün yaşanacaklar da ‘ilk içtihat’ niteliğinde olacak. 
 
TBMM Başkanı’nın belirlenmesi ve TBMM Başkanlık Divanı’nın oluşmasının ardından Türkiye’nin 61. hükümetinin kuruluş süreci ilerleyecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den hükümeti kurma görevi alan Başbakan Tayyip Erdoğan bakanlar kurulu listesini Köşk’e sunacak ve hükümet programı TBMM’de okunacak. Program okunduktan iki tam gün sonra program üzerinde görüşmeler yapılacak ve bir gün sonra da TBMM’de hükümet için güvenoylaması yapılacak.