Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Akdağ'ın, 15. Tütünle Mücadele Toplantısı'na ev sahipliği yapan Singapur'da düzenlenen "Tütün ya da Sağlık Dünya Konferansı"nda Türkiye'nin tütünle mücadelesini anlattığı bildirildi.

Açıklamaya göre Akdağ, Türk hükümetinin tütünle mücadeledeki kararlılığı neticesinde tütün endüstrisinin dünya genelindeki bilinen özendirme taktiklerinin uygulanabilirliğinin kalmadığını söyledi.

Tütün endüstrisinin çabalarının yeni boyutlar kazanacağını ve buna hazırlıklı olunması gerektiğini kaydeden Akdağ, Türkiye'de tütünle mücadelede yürütülen çalışmalarla şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türk Hükümetinin tütünle mücadele konusundaki kararlılığı ve adanmışlığı sürmektedir. Bu kararlılığımız ve adanmışlığımız bizzat sayın Başbakanımızın duyarlılığından güç almaktadır. Bu kapsamda başta Maliye Bakanlığı olmak üzere, ilgili bakanlıklarımız ve sivil toplum örgütleri ile güçlü işbirliği alanları oluşturduk. Tütünle mücadelede gençlerin korunması önde gelmektedir. Gençlerin yoğun olarak ilgi duyduğu sosyal medya ortamları tütünle mücadelede önemli bir güce sahiptir. Hükümetimizin tütünle mücadele konusunda aldığı caydırıcı önlemler halkımız tarafından da destek görmektedir. Tütünle mücadelede başarının anahtarı olan halk desteği ve politik kararlılık Türkiye'de güçlü şekilde sürmektedir. Bizler doğru, haklı taraftayız ve çabalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz."

ULUSLARARASI KARARLILIK

Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, toplantıda konuşan DSÖ Tütünle Mücadele Direktörü Dr. Douglas Betcher de endüstrinin tütüne karşı mücadeleyi geriye götürme çabaları bulunduğunu belirterek, sağlık politikalarının bu faaliyetlerden korunması uyarısını dile getirdi.

Açıklamada, konferans çerçevesinde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Margaret Chan, Norveç Sağlık Bakanı Anne Grete Strom Ericson, Avustralya Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Jan e Halton, Fiji Sağlık Bakanı ve Uruguay Büyükelçisi'nin katıldığı bir de panel düzenlendiği bildirildi.

İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, Chan, Ericson, Halton ve Singapur Sağlık Bakanı Gan Kim Yong ile görüşmelerinde sağlık politikaları ve tütünle mücadelenin ele alındığı belirtildi.

Akdağ'ın Yong ile sağlık alanındaki sistemler, araştırmalar, promosyonlar ve teknolojiler ile ilgili ikili işbirliği protokolü imzaladığı kaydedildi.