Dost da zor zamanda lazım' dedi. Suriye mültecilerin geri dönüşü konusunda da Ankara'dan işbirliği istedi
 
Ankara'nın 'reformları bir haftada hayata geçir' çağrısına Suriye'nin yanıtı sert oldu.  Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, komşu Türkiye ile iyi ilişkiller içinde olmayı arzu ettiklerini belirterek, 'Türkiye ile 850 kilometreden daha uzun sınırımız var. Türkiye bizden etkilenir, biz Türkiye'den etkileniriz. Biz Türkleri, dost ve komşu biliyoruz. Dost da zor zamanda lazım, ama bakış açılarını gözden geçirmelerini istiyoruz' dedi. Suriye ordusunun Cisr Eş Şuğur'a girmeden bir hafta önce sınırda çadır kentlerin kurulduğunu savunan Muallim, Suriye hükümetinin bu kasabadaki yapıyı yeniden rehabilite ettiğini ancak kimsenin tutuklanmadığını ve öldürülmediğini söyledi. Türk basınında yer alan 'ülkelerine dönen Suriyeli mülteciler öldürülüyor' iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirten Suriyeli Bakan, 'Kamplarda kalan Suriyelilerin evlerine dönmesi için Türk kardeşlerimizin işbirliği yapmasını bekliyoruz' şeklinde konuştu. Suriye'nin önümüzdeki üç ay içinde önemli değişikliklere imza atacağını vurgulayan Muallim, 'Bir demokrasi örneği sunacağız. Sosyal adalet, kanun önünde eşitlik ve hesap verebilirliği Suriye'de hakim kılacağız' dedi.
 
PETROLÜMÜZ YOK VURMAZLAR
 
Devlet Başkanı Esad'ın ulusal barışı sağlamak adına mevcut bütün yasaları tartışmaya açtığının altını çizen Muallim, ülkenin yeniden inşası için Suriye'deki tüm unsurlarla diyalog içinde olunacağını söyledi. 'Kimseden ders almaya ihtiyacımız yok' diyen Muallim, 'Reformları tamamladığımızda, demokrasi adına diğerlerine biz ders vereceğiz. Suriye kervanı yürüyor' iddiasında bulundu. Suriye'de petrol olmadığı için bir askeri operasyon ya da hava sahasının BM tarafından uçuşa yasak bölge ilan edilmesinin söz konusu olmayacağını belirten Muallim, 'Libya'da imza attıkları skandal yeter de artar bile. ABD yönetimi bir sağlık reformu çıkarmak için ülkesinde yıllar harcadı, öyleyse bize niçin birkaç haftayı çok görüyorlar' şeklinde konuştu.
 
HARİTADA AVRUPA'YI UNUTACAĞIZ
 
Beşşar Esad ve yakın adamlarına yaptırımlar uygulayan Avrupa'ya ateş püsküren Muallim,  'Haritada Avrupa diye bir yerin var olduğunu unutacağız. Yüzümüzü doğuya, güneye ve bize yardım eli uzatan herkese döneceğiz. Dünya sadece Avrupa'dan ibaret değil' dedi. Fransa'nın insan hakları şemsiyesi altında kışkırtıcı ve sömürgeci bir politika izlediğini savunan Muallim, Fransa Dışişleri Bakanı Alan Juppe'nin ülkesinin sömürgeci geçmişini yeniden hatırladığını söyledi. Suriye'deki gösterileri bastırmak için İran ve Hizbullah'ın askeri destek verdiği iddialarını da yalanlayan Velid Muallim, Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın açıkladığı reformları ise İran ve Hizbullah'ın siyasi açıdan desteklediklerini belirtti.
 
'Bu kuşak soykırımı tanıyacak'
 
ERMENİSTAN Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, Türkiye'nin 'soykırımı' tanımaması konusunu gündeme getirdi.
 
Cumhurbaşkanı Sarkisyan, bu konuyu gelecek kuşaklara bırakmayacaklarını savundu.
 
Ülkesinin Türkiye ve Azerbaycan'ın 'ablukası' altında tutulduğunu da ileri süren Sarkisyan, Türkiye ile ilişkilerde normalleşme sürecinin Ankara'nın yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle çıkmaza girdiğini öne sürdü.
 
Mısır Facebook'ta yeni liderini arıyor
 
MIsIr Yüksek Askeri Konseyi, sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden  'Gelecek cumhurbaşkanı kim olsun?' anketi düzenledi. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu eski Başkanı Muhammed El Baradey'in önde gittiği bildirildi.
 
Dönerse iç savaş çıkar
 
Yemen'de Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'e bağlı güçlerle çatışan Ahmar aşiretinin lideri Sadık El Ahmar, Suudi Arabistan'da tedavi gören Salih'in geri dönmesinin iç savaşa neden olabileceğini söyledi. Ahmar, Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz'e mektup yazarak bu kaygısını iletti.
 
Almanya aşırı soldan korkuyor
 
Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, ülkesinde 'aşırı solcu şiddet eylemlerinden endişe duyduğunu' söyledi. Friedrich, 'geçen yıl sayıları azalan aşırı solcu şiddet eylemlerinde yeniden artış görüldüğünü, bunun endişe verici olduğunu' belirtti.
 
Afganistan'da asker azaltıyor
 
ABD Başkanı Barack Obama, Pentagon'un itirazlarına rağmen Afganistan'daki asker sayısını azaltıyor. Obama'nın bu yaz 5 bin, yıl sonuna kadar 5 bin asker daha çekeceği belirtiliyor. Geri kalan askerlerin de 2012'de ayrılması planlanıyor. ABD'nin Afganistan'da halen 100 bin askeri bulunuyor.
 
akşam