Yasanın çıktığı gün Adalet Bakanı olan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek şimdi tartışılan yasayı Yüksek Yargı ve Barolar Birliği'nden temsilcilerin de olduğu bir kurulun bu yasayı hazırladıklarını hatırlattı.

Çiçek'e göre asıl sorun dosyalara, hukuka göre değil, kişilere göre değerlendirilmesinden kaynaklanıyor:

"Son 3-4 ay öncesindeki tartışmalara bakın. Tutukluluk süreleri neden uzun, birileri neden 2-3 senedir içeride tutuluyor, niye tahliye edilmiyor diye soruluyordu. O zaman 2-3 yıl tutuklu olanlar tahliye edilmiyor diye soranlar şimdi öbürü 10-11 yıl sonra niye tahliye edildi diye soruyor?"

FOTOĞRAFIN TAMAMI

Çiçek de bu soruları alt alta koyup, "Böyle bir çifte standart olur mu?" diye soruyor. Çiçek'e göre, bu tartışmanın şahıslara göre değil, hukuka ve dosyalara bakılarak yapılması gerekiyor.

2004 yılında çıkmış yasa. 2005'te uygulamaya girmesi gerekirken 3 yıl uzatılmış, 2008'e gelinmiş 2 yıl daha. Bu arada boş durulmamış. Yüksek yargının yükünü azaltmak için, "İstinaf Mahkemeleri" kurulmasına karar verilmiş.

Buna bölücülük olur diye karşı çıkanlar olmuş. Yasa çıkmış, Anayasa Mahkemesi'ne götürmüşler. Ancak Yüksek mahkeme onaylayınca sıra mahkemelerin kuruluşuna gelmiş. İstinaf Mahkemesi'nde görev yapacak Hakim ve Savcıların Yargıtay'a seçilen üyelerin yeterliliğinde olması gerekiyor. Yani birinci sınıf hakim ve savcıların arasından seçilecek. "Niye hakim ve savcı almadınız diyorlar. Hakim ve savcı alalım dedik, başımıza gelenler pişmiş tavuğun başına gelmedi" diyor Bakan Çiçek. Cemil Çiçek, "Olayı son tahliyeler nedeniyle değerlendirmeyelim. Fotoğrafın tamamına bakalım" diyor. 

yenişafak