Zeynep Gürcanlı yazdı

 

Cuma günü mevcut davalarda sanık avukatları gerekli başvuruları yaptı. Mahkemelerin adli kontrol ile zanlıların tahliyesine kararını ise bugün vermesi bekleniyor.

Özetle, bugün aralarında eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay gibi isimlerin de bulunduğu sanıklar hakkında karar bekleniyor.

Mahkemelerin, sanık avukatlarının yaptığı başvurularla ilgili üç karar seçeneği var:

1- Mahkeme, yeni yasayı gözönüne alarak, adli kontrolde süre sınırı artık kaldırıldığı için, sanıklar hakkında tahliye kararı verebilir. Bu karar verilirken, sanıklar için adli kefalet, yurtdışına çıkış yasağı, karakola düzenli olarak giderek imza vermek gibi, tedbirlerden bir veya bir kaçına hükmedebilir. Bu durumda tutuklu vekiller, Mustafa Balbay, Mehmet Haberal ve Engin Alan olağanüstü toplanacak TBMM'de yemin etme imkanına kavuşacaklar. Yemin ettikleri andan itibaren de milletvekili dokunulmazlığı alabilecekler. Ancak, Anayasa gereği milletvekili dokunulmazlıığı kazansalar bile, devlete karşı işlenmiş suçlarda bu dokunulmazlık işlemeyeceği için yargılamaları sürecek. Bunun örneği ise, CHP Milletvekili İlhan Cihaner hakkında, yemin edip milletvekili olmuş olmasına rağmen Yargıtay 11. Ceza dairesinde devam eden dava.

2- Mahkeme, takdir yetkisini kullanarak, adli kontroldeki süre sınırının kaldırılmasına rağmen, vekillerin ve kamuoyu gündeminde tartışılan davaların sanıkların (tutuklu vekiller, Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, diğer tutuklu generaller, tutuklu gazeteciler) tutukluluk hallerinin devamına karar verebilecek. Çünkü yapılan düzenlemeye rağmen, adli kontrol konusu yine Mahkemelerin takdirine bırakılmış durumda ve her dosyada ayrı karar verilmesi öngörünüyor.

3- Yeni yasal düzenleme, tutuklama, tutuklamaya itiraz gibi konularda karar verme yetkisini "özgürlük hakimlerine" bıraktı. Özel yetkili mahkemeler, CMK 250. maddeye göre kapatılıp, terörle mücadele Yasası 10. maddeye yeniden yetkilendirildiler. Bu arada "özgürlük hakimleri" yasa henüz çıktığı için hala atanmadılar. İlgili davaların hakimleri bugün sanık avukatlarının başvurularını değerlendirmek üzere toplandıklarında, "yeniden yetkilendirilmediklerini" gerekçe göstererek, başvuruları "yetkisizlikten" reddedibilirler. Ve topu, HSYK'ya atabilirler. HSYK'nın bu hafta içinde yetki kararnamesiyle özel yetkili mahkemeleri yeni düzenleme çerçevesinde yetkilendirmesi bekleniyor. Eğer bu durum sözkonusu olunca, sanıkların tahliyeleri konusundaki kararlar da, HSYK'nın yetki kararnamesi sonrasına kalabilecek.

Hürriyet