Açıklamada Ergenekon Davası kapsamında tanık olarak ifadesine başvurulan Emekli Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün "1. Ordu Plan Semineri'nde amacın biraz dışına çıkılmıştı uyardım" şeklindeki ifadesine dikkat çekilerek, Balyoz kelimesinin telaffuz dahi edilmediğine dikkat çekildi.

Yazılı açıklamada ayrıca Özkök'ün bir avukatın sorusu üzerine Ayışı ve Yakamoz dışında bir ad ile anılan plan duymadığını ifade ettiği tekrardan ifade edildi.

Tutuklu subayların yaptığı yazılı açıklamada diğer çarpıcı detaylar ise şöyle sıralandı:

Söz konusu 1'inci Ordu Plan Semineri rurin bir faaliyettir. Genelkurmay'ın tatbikat programı ve direktifleri doğrultusunda ve belirlenen konular üzerinde 5-7 Mart 2003 tarihlerinde icra edilmiştir. Seminer esnasındaki tüm konuşmalar ve sunumlar sesli olarak kayıt altına alınmıştır. Bu kayıtlar duruşmalarda dinlettirilmiş, konuşmacılar ve takdimciler kendi yaptıkları konuşmaları kabul ve teyit etmişlerdir. Herşey açıktır ve mahkeme heyetince bilinmektedir.

Bazı medya organlarınca yazıldığı ve söylendiği gibi "Balyoz Semineri" diye bir seminer yapılmamıştır. 1. Ordu Plan Semineri'nde Balyoz Darbe Planı görüşüldü" haberi tamamıyle gerçek dışıdır.

Davaya konu sözde "Balyoz Darbe Planı" sanal ve düzmecedir, sahtedir. Bu sahte plan, seminerde yapılan konuşmalar ve sunumlardan istifadeyle, 2007 yılı ve sonrasında art niyetli kişiler tarafından hazırlanmış ve seminer ile sonradan ve kasten ilişkilendirilmiştir. Planın sahteliği 1500'ün üzerinde maddi hata, zaman ve mekan çelişkileri tespit edilerek ortaya konmuş, bilirkişi raporlarıyla defalarca ispat edilmiştir.

Serminere katılan 162 kişiden sadece 51'i sanıktır. Toplam sayısı 364 olan sanıklardan geriye kalanlar seminere dahi katılmamıştır.

Ne yazıktır ki "1. Ordu Plan Semineri'nde Balyoz Darbe Planı görüşüldü" diye gerçek dışı algı yaratılmıştır. Kamuoyu bu algıyla sürekli yanıltılmış ve halen de yanıltılmaya devam edilmektedir.

Sahte Balyoz darbe planı seminer ile ilişkilendirilerek konuyla hiç ilgisi olmayan Türk Silahlı Kuvvetleri Mensubu astsubay, subay, general ve amiraller peşinen "darbeci" olarak iftiraya uğratılmışlardır.

Sn. Hilmi Özkök'ün 1. Ordu Plan Semineri'nde amaç aşılmıştır, uyardım" şeklindeki ifadesini, "Balyoz seminerinde amaç aşılmıştır" veya "Balyoz darbe planı doğrulanmıştır" şeklinde duyurmak gerçekle bağdaşmayan, art niyetli bir tutumdur.

Gerçeklerin tüm açıklığıyla ortaya çıkması elbette sanıkların da arzusudur. Masum olduklarına yürekten inanan insanlar gerçeklerden asla kaçmazlar. İşte bu nedenledir ki Sn. Hilmi Özkök'ün ve darbeyi önlediği savcılık iddianamesinde yazılı olan dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Sn. Aytaç Yalman'ın da tanıklığı konusunda ısrar etmekteyiz.