Los Angeles- ABD'nin büyük gazetelerinden Los Angeles Times,"Türkiye, Cezaevindeki Gazeteciler, Gerileyen Basın Özgürlüğünün İşaretidir" başlığını kullandığı İstanbul mahreçli geniş haberinde Ragıp Zarakolu'na dikkat çekerek, Türkiye'nin"en tanınmış yayıncı ve insan hakları savunucusu cezaevinde, adeta kıpırdamayan bir davayı bekliyor. Ve tek başına olmaktan uzak" diye yazdı.

Türkiye'de "düzinelerce gazeteci"nin tutuklu olduğunu belirten gazete "Türkiye, ABD ve Avrupa'da sık sık bir Müslüman ülkesinde demokrasinin nasıl işleyebileceğinin bir modeli olarak sunuluyor. Ancak insan hakları aktivistleri, gazetecilerin tutuklanmasının, son yıllarda sürekli erozyona uğrayan basın özgürlükleri üzerinde bir tampon oluşturduğunu söylüyorlar"ifadelerini de kullandı.

Bu bağlamla Zarakolu'nun yanı sıra Nedim Şener ve Ahmet Şık üzerinde de duran gazete, Hırant Dink'in öldürülmesinin yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen gösteriye çok sayıda insanın katılmasını, "Türkiye'de medyaya yönelik davranıştan duyulan memnuniyetsizliğin düzeyinin bir yansıması" olarak yorumladı.

Los Angeles Times, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün son verileri ile ünlü ABD'li yazar Paul Auster'in açıklamalarına da yer verdiği haberinde "Mesele, gazeteci ve yazarların tutuklanmasının ötesinde. Son bir yılda, aralarında politikacı ve üst düzey subayların da bulunduğu yüzlerce kişi, hükümeti devirmeye yönelik bir komplodan şüpheliler olarak tutuklandı" diye yazdı.

Avrupa Komisyonu'nun ifade özgürlüğüne ilişkin eleştirilerinin de yansıtıldığı haberde, kısa bir süre öncesine dek Türk hükümetinin eleştirilerini, 'karalama kampanyası' diyerek reddetse de artık Türkiye'nin, eleştirileri daha ciddiye almaya başladığı yönünde işaretlerin bulunduğu, son yargı reform paketi ile gazetecilerin tutukluluk sorununun ele alınacağı kaydedildi.