Solunum yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden, ''Altın Hızma'', ''Evlerinin Önü Boyalı Direk'', ''Esmerim Güzel Esmerim'' gibi türkülerin yaratıcısı, '''50 yıllık çınar'' Abdurrahman Kızılay, ömrünü sanata ve Türkmenlerin tanınmasına harcamış bir sanatçıydı.

Özel 29 Mayıs Hastanesi'nde dün yaşamını yitiren 72 yaşındaki Kızılay'ın 'kadim dostu' Türk Halk Müziği sanatçısı Mehmet Avni Özbek, Kızılay'ı ilk kez 1959 yılında Bağdat Radyosu'nda Türkmence bölümünde yaptığı müzik programlarıyla tanıdığını, aradan 11 yıl geçtikten sonra ise onunla yüzyüze tanışma fırsatı bulduğunu söyledi.

Özbek, şöyle devam etti:

''Çok farklı bir ses, çok farklı bir üslupla Türkmen havalarını okuyordu. Yüreğindeki Türkmen, Türklük sevgisi O'na o kadar etki etmişti ki türkü ve hoyratlarını milli bir hisle seslenirdi dinleyicisine.

Kızılay, 1960 yılında Türkiye'ye gelmiş ve kontrbas eğitimi almak için Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı'na girmiş. Kendisini, hoyratlarını, türkülerini tanıyoruz. Halk müziği yanında ud ve klasik müzik dersleri alıp sanatındaki seviyeyi yükseltmeye, geliştirmeye çalışmış olan bir sanatçıdır. O Türkmenler için de çok önemli bir sanatçı olmakla beraber, Anadolu'nun her yerinde halkın ve sanatçıların çok takip ettiği bir sanatçıdır.''

Kendisiyle hem yurtiçinde hem de yurtdışında birçok konser verdiklerini anlatan Özbek, ''Almanya'da, Danimarka'da, Hollanda'da, Kahire'de, İskenderiye'de, Kerkük'te, Bakü'de çeşitli şehirlerde konserlere gittik. Burada gördüğümüz en önemli noktalardan biri, gittiğimiz yörelerdeki Türkmenlerle birlikte yabancıların da bu Türkmen ve Anadolu müziğine büyük ilgi göstermeleriydi'' diye konuştu.

-BESTESİ NURİ SESİGÜZEL'E ŞÖHRET YOLUNU AÇMIŞTI-

Kızılay'ın türkü ve hoyrat icracılığı yanında besteleri de olduğunu vurgulayan Özbek, ''Çok güzel beste çalışmaları günümüz sanatçılarına yön vermeye, o sanatçıları şöhret etmeye bile yetti. Bunlar arasında en bariz örnek, ''Evlerinin önü boyalı direk'' geçtiğimiz yıllarda iki kardeş gündeme getirmişti. Bir de yıllar önce bestelediği ''Aynaya Baktım Saç Beyaz Olmuş '' bestesi ise Nuri Sesigüzel'e şöhreti yakalatmıştı'' dedi.

Kızılay'la yaşadığı bir anıyı da paylaşan Mehmet Avni Özbek, ''Bakü'de verdiğimiz bir konserin finalinde Kızılay hoyrat okumaya başladı. Bu hoyratlardan Kızılay'ın gözleri doldu, sonra benim gözlerim doldu ve bütün salonda büyük bir duygu selinin olduğunu ve Türk olmayan birçok kişinin de ağladığını gördük. Sanatçının bütün isteği - misyonu aslında - duygu ve düşüncelerini karşısındakine anlatmak ve oradan da alacağı tepkiyle ne derece etkili olduğunu görmektir'' şeklinde konuştu.

-SANATÇI İSMET HÜRMÜZLÜ-

Tiyatro sanatçısı, oyuncu, rejisör İsmeti Hürmüzlü, Kızılay'ın vefatıyla Irak Türkmenlerinin gerçek sesini kaybettiğini söyledi.

Kızılay'ın 50 yıl boyunca Irak Türkmen folklorunu ve Irak Türkmen halkını tanıttığının altını çizen Hürmüzlü, ''Kendisi ispat etti ki orada bir millet var. O, sanatına ve Kerkük'e aşıktı. Değerini ne kadar istesek de anlatamayız. O gerçekten bir halk temsilcisiydi ve elçisiydi'' dedi.

-TİKV YÖNETİM KURULU BAŞKANI TÜRKCAN-

Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı (TİKV) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Türkcan da Abdurrahman Kızılay'ın vefatının çok ani olduğunu belirterek, ''Kendisini perşembe günü hastaneye yatırdık, pazar günü ise kaybettik. Çok üzgünüz'' ifadesini kullandı.

Abdurrahman Kızılay'ın 2008'e kadar vakfın üyesi olduğunu ve beraber çalıştıklarını, o tarihten sonra ise devamlı TV'de program yaptığını belirten Türkcan, son olarak perşembe günü TV programının çekimini yaptıktan sonra Kızılay'ın kendisini iyi hissetmediğini söylediğini ifade etti. Türkcan şöyle devam etti:

''Tansiyonunun düştüğünü düşünerek Abdurrahman Bey'e ayran içirdik. O gün akşama kadar bekledik. Durumunda düzelme olmayınca hastaneye yatırdık. Oysa ki o gün çok eğlenceli, güzel bir çekim gerçekleştirmişti. Kendisini pazar günü 17.00 civarı kaybettik. Abdurrahman Bey prostat kanseri nedeniyle bir ay ışın tedavisi görmüştü. Tedavisi 29 Ekim'de bitmişti. Belki de bu nedenle vücudu yorgun düştü.''

Abdurrahman Kızılay'ın son anına kadar beraber olduklarını anlatan Türkcan, ''Hatta hastaneden çıkınca beraber Kerkük'e gitmeyi planlıyorduk. 'Erzurum ve Şanlıurfa'daki çekimlerimi tamamladıktan sonra yola çıkarız' diyordu'' diye konuştu.

A.A.