Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD gezisinin ardından geldiği Meksika'da Meksika Devlet Başkanı Filipe Calderon ile biraraya geldi. Bugüne kadar Meksika ile sadece 3 kez yüksek düzeyli ziyaretin gerçekleştiğini belirten Başbakan Erdoğan, bu ziyareti ile önemli bir eksiği gidermenin gayreti içinde olduklarını kaydetti. Erdoğan ve Calderon başbaşa ve heyetler arası görüşmelerinç ardından basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Türkiye ile Meksika arasında örgütlü suçlar noktasında müşterek atılacak adımların olabileceğini belirterek, 'Zira 90'lı yıllarda terör örgütünün dağıtılması noktasında Meksika'nın bir başarısı var. Bunları da kendileriyle karşılıklı paylaşma noktasında bir mutabakatımız oldu' dedi.

MEKSİKA'DAN AÇILACAK

Türkiye'nin Latin Amerika ve Karayipler ile ilişkileri geliştirme arzusunda olduğunu dile getiren Erdoğan, "Az önce Sayın Calderon'un ifadesiyle gerçekten benim için de çok çok ilginçti, 'Bu Meksika'ya atılan adım, Latin Amerika'ya atılan bir adımdır' ifadesi ile bu süreç inanıyorum ki bunu çok daha verimli kılacaktır' dedi. Görüşmelerde Türkiye'nin Büyükelçiliği'nin bulunmadığı Latin Amerika ülkelerinde Meksika Büyükelçiliği'nin Türkiye adına hizmet vermesinin ilkesel olarak benimsendiği öğrenildi. Erdoğan aynı şekilde Türkiye'nin Meksika'nın Orta Asya ve Ortadoğu'ya açılmasına destek olacağını vurguladı.

TÜRKİYE ASYA'YA AÇILAN KAPI

Erdoğan ile Calderon arasındaki görüşmelerde özellikle ekonomik ilişkiler üzerinde durulduğu ve Erdoğan'ın Meksika'nın altyapı ve inşaat yatırımlarında Türk müteahhitlerin de yer almasını istediği belirtildi. Türkiye'de uygulamada olan TOKİ modeli konusunda Erdoğan'dan bilgi alan Calderon'un çalışmalardan çok etkilendiği ve TOKİ ile ortak konut yapımlarına imza atmak istediklerini kaydettiği öğrenildi. Erdoğan'ın Türk müteahhitlerinin özellikle Avrupa ve asya'daki çalışmaları hakkında da bilgi verdiği ve Meksika'daki 50 milyar dolar tutan altyapı ve konut yatırımlarına dahil olmak istediklerini iletti. Yatırımlar arasında Latin Amerika ülkelerini boydan boya geçen otoyol inşaatının da bulunduğu ifade edildi. Meksika Devlet Başkanı Calderon'un da Türk yatırımcılarına özen göstereceklerini ve kendi vatandaşlarından ayırmayacaklarını kaydetti.

İşadamlarına vize kolaylığı

Bunun için her iki ülkenin de işadamlarını teşvik etmesi gerektiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, Calderon'u Türkiye'ye davet ettiğini bildirdi. 2010 yılında bazı anlaşmaları da imzalamak için Calderon'u Türkiye'ye bekleyeceklerini belirten Başbakan Erdoğan, 'Bu süreç içinde özellikle yatırımların teşviki, çifte vergilendirmenin önlenmesi konusu gibi, özellikle bu alanda bir engel teşkil eden yasaların da çıkarılması önem arz ediyor. Bir başka önemli adım da bu arada yine vizeler konusu ki iş adamlarına yönelik vizelerde kolaylığın getirilmesi, inanıyorum ki iş adamlarımızın karşılıklı geliş gidişlerinde çok daha rahatlık sağlayacaktır' dedi.

Meksika'da Osmanlı saat kulesi hatırası

Başbakan Erdoğan, Meksika'da Osmanlı kolonisinin 1910 yılında başkent Mexico City'e hediye ettiği saat kulesini ziyaret etti. Ziyareti sırasında Başbakan Erdoğan'a Türkiye'nin Mexico City Büyükelçisi Alev Tunç kule hakkında bilgi verdi. Erdoğan, halen devam eden kulenin tamiratının, Meksika'nın kuruluşunun 200. yıldönümü olan 2010 yılına yetiştirilmesi talimatını verdi. Başbakan Erdoğan, kulenin yanında kendisine ziyaretinde eşlik eden Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Tüzmen ile hatıra fotoğraf çektirdi. Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da Meksika Devlet Başkanı'nın eşi Margarita Zavala De Calderon ile Ulusal Tarih Müzesi'ni gezdi.

200. yıldönümü daveti

Erdoğan, iki ülke arasındaki turizm faaliyetlerinin de geliştirilmesi gerektiğini dile getirerek, “Meksika'dan, Türkiye'ye yıllık 25 bin kadar turist geliyor, ama bizden Meksika'ya turist sayısı çok az, 2 bin 500, 3 bin civarında. Tabii bu konular üzerinde de çalışmalarımız olacak. Meksika'nın 200. yıldönümünün kutlanacağı etkinliklere katılım sağlamayı da öngördüğümüzü de ilettim ve daha nice yüzyıllara temennisini bugünden ifade ediyorum' diye konuştu./yeni şafak