SMG Connected'ta yer alan habere göre, Ipsos KMG’nin iki yılda bir gerçekleştirdiği Türkiye’yi Anlama Kılavuzu Araştırması, fiziksel özellikler, hane yapısı, kişilik, din, kadın, çevre, siyaset, günlük yaşam, reklam, medya, teknoloji gibi birçok farklı yönden Türkiye insanının özelliklerini, tutum ve davranışlarını mercek altına alıyor.

Bu yazıda “Türkiye’yi Anlama Kılavuzu”ndan Türk tüketicisinin TV izleme alışkanlıklarını, favori TV programlarını ve internet yasakları hakkındaki görüşlerini bulabilirsiniz.

Araştırma sonuçları Türkiye’de insanların medya kullanımı hakkında da ilginç veriler ortaya koyuyor. Toplumun yüzde 84’ü her gün televizyon izlerken, sadece yüzde 21’i her gün radyo dinliyor. Her gün gazete okuyanların oranı ise yüzde 18’e düşüyor. Hiçbir zaman radyo dinlemediğini söyleyenlerin oranı yüzde 29 iken, bu oran gazete için de yüzde28 olarak tespit ediliyor.

Favori TV Programı Türleri

Haberler ve haber programları televizyonda izlemekten en çok hoşlanılan program türü. Türkiye genelinde insanların yüzde 65’i haberler ve haber programlarını izlemekten hoşlandığını ifade ederken, bu oran yerli diziler için yüzde 62 olarak tespit ediliyor.

Erkeklerin yüzde 72’si haber ve haber programlarını izlemekten hoşlandığını belirtirken, yüzde 46’sı yerli dizileri izlemekten hoşlanıyor. Öte yandan kadınların ise yüzde 77’si yerli dizi izlemekten hoşlanırken, haberler ve haber programlarını izlemekten hoşlanan kadınların oranı yüzde 57 olarak tespit ediliyor.

Erkeklerin yüzde 40’ı, kadınların ise yüzde 38’i izleyecek bir şey bulamadıklarında televizyonda karşılarına ne çıkarsa izliyorlar. İzleyecek bir şey bulamadıklarında karşılarına ne çıkarsa izleme oranının en yüksek olduğu SES grubu ise DE (yüzde 45).

Kadınların yüzde 50’si televizyonun başına oturmadan ne izleyeceğine karar veriyor. Yüksek SES gruplarında televizyonun başına oturduğunda ne izleyeceğini bilenlerin oranının daha yüksek olduğu görülüyor.

İnternet Yasakları

Nüfusun yüzde 60’ı değerlerimize zararlı medya içeriğinin yasaklanabileceği görüşünü taşıyor. 25 yaş ve üzeri grupta bu görüşü savunanların oranı daha yüksek.

Toplumun yüzde 61’i “bazı internet sayfalarının kapatılmasını doğru buluyorum” ifadesine katılıyor. 35-44 yaş arasında bu görüşte olanlar daha büyük bir çoğunluğu oluşturuyor.

Türkiye’yi Anlama Kılavuzu Araştırması, Türkiye nüfusunu temsil gücüne sahip olan Ipsos KMG Tüketici Panelleri’ne üye bireylerle yapılıyor. Bu araştırmaların beşincisi Aralık 2011’de tamamlandı. Saha çalışması 10 Ekim – 28 Kasım 2011 arasında yapıldı. Araştırma kapsamında Türkiye’de 14 yaş üstü 15.953 kişi ile görüşüldü.