22 yıl Mısır'ın önde gelen gazetelerinden Al Ahram'da genel yayın yönetmeni yardımcılığı(vekilliği) yapmış olan Mısırlı gazeteci Salama Ahmed Salama Arapların Ortadoğu'da olup bitenler karşısında Türkiye'nin aktif politikasından öğrenmesi gereken şeyler olduğunu söylüyor.
 
Al Arabiya'da yer alan "Turkish Lessons" adlı makalesinde, Amerikalılar ve Türklerin bölgede geleceğe dair planlar yapmaya çalıştığını, Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır,Tunus, Libya ve ABD'ye yaptığı gezilerin kendine göre oldukça görkemli geçtiğini söyledikten sonra, Türk başbakanın bölge politikalarında kendi ülkesini yeniden konumlandırmaya çalışırken, Arapların söyleyecek pek sözleri yokmuş gibi göründüğünü söylüyor. 
 
TÜRKLER BÖLGEDEKİ ANA MÜTTEFİKLERİNİ KAYBEDİNCE GÖZLERİ YENİ OLASILIKLARA AÇILDI
Türkiye'nin bölgedeki iki ana müttefiki olan İsrail ve Suriye'ye mesafe koymasının ardından,  Türkiye başbakanın ülkesinin bölgeye erişimi için yeni çapalar elde etmeye çalıştığına işaret ediyor;  
 
"Geçen sene Türk aktivistlerinin öldürülmesiyle birlikte İsrail ile mevcut gerilim ve Suriye rejiminin gaddar yöntemleri Türkiye'yi bölgedeki ana müttefiklerinden mahrum bıraktı, fakat aynı zamanda onun gözlerini diğer olasılıklara açtı." diyor.
 
MISIR TÜRKLERE AYAK UYDURAMIYOR
Salama öte yandan, Mısır'ın olup bitenlere pek ayak uyduramadığı görüntüsü sergilediğini, sorunlarla boğuşan Mısır hükümetinin gelişen olaylara yabancı kalmış gözüktüğünü ya da en azından Türklere ayak uyduramadığını söylüyor.
 
ERDOĞAN VE OBAMA ÇOK ŞEY KONUŞMUŞ OLMALI
"Aynı zamanda Amerikalıların da, durum ile ilgilenmeye çalıştığını söyledikten sonra, Beşar sonrası Suriye ile ilgili ABD planları ve Aleviler, Dürziler ve Sünniler arasında olası bir mezhep çatışmasının patlak vermesi olasılığı üzerine haberler sızıyor. Obama Erdoğan ile New York'ta buluştuğunda, konuşacak çok şeyleri olmuş olmalı." diyor.
 
İDRAK ETMEKTE ZORLANIYORUM: ARAPLAR NEDEN BİRLİKTE HAREKET ETMİYOR
Salama bu gelişmelerin hepsinin tahmin edilecek şeyler olduğu halde, Arapların neden birlikte hareket edemiyorlar göründüğünü idrak etmek zorlandığını söylüyor;
 
ARAPLARIN TÜRKLERDEN BİR ŞEYLER ÖĞRENDİĞİNİ UMARDI İNSAN
"Arap ülkelerinin  Suriye'de gelecekte vuku bulacak değişimler için ya da Yemen'de olası bir sivil savaş için söyleyecek pek bir sözleri yokmuş gibi görünüyor. Amerikalılar, Türkler hatta Avrupa Birliği harekete geçmek için bizden daha hazırlıklı görünüyorlar. Arapların ABD'nin Irak işgalinden ne kadar acı çektiğini düşündüğünüzde,  Arapların daha aktif olmasını, Arapların Türklerden bir şeyler öğrenmiş olmasını umardı insan."
 
-HABER TURK-