Koç Üniversitesi bünyesindeki Optik Mikroteks Sistemler Laboratuvarı'nda yapılan çalışmalarda farklı alanlarda kullanılabilecek 4 ayrı sistem geliştirildi. TÜBİTAK ve Türkiye Bilimler Akademisi ödüllü Doç. Dr. Hakan Ürey'in önderliğindeki ekip bilime yeni icatlar armağan etti.

KANDAN ANINDA TEŞHİS

Ekibin geliştirdiği portatif kan analiz cihazıyla 1 damla kan ile 8-10 kronik hastalık 3-4 dakikada teşhis edilebilecek. Doç. Dr. Hakan Ürey konuyla ilgili şunları söyledi: "Cihazdaki çip sayesinde hastalıkların tanısını yapmak mümkün. Nasıl ki kandaki şeker ölçümü için kullanılan cihaz ve stripler varsa aynı yöntemi uyguluyoruz. Kanda uyuşturucu testi de yapılabilecek."

GIDADAKİ KİMYASALI ÖLÇECEK

Benzeri sisteme sahip bir başka cihazla da gıdaların kimyasal madde taşıyıp taşımadığı öğrenilebilecek. Bu kimyasal ölçüm cihazı sayesinde içilen suyun kalitesini ve tüketilen gıdanın organik olup olmadığı da anında anlaşılacak. Mevcut araştırmaları laboratuar ortamından alıp portatif hale getiren bu proje için Avrupa Birliği'nden 3 buçuk milyon euro destek alınmış. Proje 3 yıl içinde tamamlanacak.

CEPLE DEV EKRANDA TV

Amerikan Microvision firmasıyla yürütülen 'piko projektör' çalışması hakkında da bilgi veren Ürey şunları kaydetti: "Piko projektör konferans odasında kullanılan projektörlerin cebe girmesi demek. Mesela cep telefonundaki fotoğrafı anında duvarda dev ekran şeklinde yansıtabilir, evinizin tavanının tamamını TV"ye çevirebilirsiniz. Her yerde net görüntü verir. Sistem iPhone gibi bir telefona rahatlıkla entegre edilebilecek."

GECE GÖRÜŞ KAMERASI

Ürey, ASELSAN'la yürütülen gece görüş kamerası sistemiyle sadece insanın değil birçok cismin algılanabileceğini belirtti. Ürey, "Mesela 1 km. uzaklıkta park edip, bir süre sonra oradan uzaklaşan aracın, hareket saatinden yarım saat sonra dahi nerede park ettiğini bileceğiz" dedi