Yaşanan ekonomik kriz biraz heves kırsa da giyim alışverişi sevdası tükenmiyor. Ayda en az bir kere çıkılan giyim alışverişini tüketicilerin yüzde 70’i aşkla seviyor. Ancak bu aşkın kriterleri ülkeden ülkeye değişiyor. Kolombiyalı kotta lider Global Lifestyle Monitor şirketinin yaptığı araştırmaya göre tüketicinin alışveriş alışkanlıklarında yavaş yavaş krizin etkisi atıldı. Öyle ki hemen hemen tüm ülkelerde tüketicilerin en az yüzde 10’u geçen yıla göre daha fazla alışveriş yapmayı planlıyor. Geçen yıl ile aynı oranda yapmayı planlayanların oranı ise yüzde 50’nin altına düşmüyor. 

Her ülkenin tüketicisi takıntısı ise farklı. Yerel perakendesi gelişmiş ülkelerde bağımsız mağazalardan alışveriş öne çıkarken zincir 
mağazalara teslim olmuş ülkeler de var. Türk, İtalyan ve Kolombiyalı tüketici kıyafet alırken daha çok bağımsız mağazaları tercih ederken İngiliz ve Brezilyalılar ise zincir mağazalara gidiyor. Almanlar ise özel mağaza tercihleriyle farklılaşıyor. 
Dünyada en fazla kot pantolona sahip olan tüketiciler ise Kolombiyalılar. Kolombiyalıların ortalama 9 tane kot pantolonu var. Dünya ikincisi ise Almanlar. Almanlar kişi başına 8, İngiliz ve Brezilyalı 7, İtalyan 6 kota sahip. Dünya ortalaması ise 6. Türkler kişi başına 5 kot pantolon ile dünya ortalamasının altında. 

Ülkelerin alışveriş trentleri 

Türkiye
 
Dünyada en sık alışverişe çıkanlar Türkler. Tüketicilerin yüzde 55’i ayda en az bir kez giyim alışverişine çıkıyor. Ve yüzde 74’ü bunu sadece sevdiği için yapıyor. Genç tüketicinin ise yüzde 63’ü ayda bir kez alışverişe çıkıyor. Tüketicilerin yüzde 60’ı geçen yıla göre aynı, yüzde 16’sı fazla yüzde 24’ü ise az alışveriş yapmayı planlıyor. Daha fazla alışveriş yapacağını söyleyen gençlerin oranı yaşlıların iki katı. 

İtalya Moda trendlerini takip eden İtalyanlar alışveriş tutkunu. İtalyanların yüzde 77’si giyim alışverişi yapmayı seviyor. Yüzde 57’si geçen yıla göre aynı oranda alışveriş yapmayı yüzde 11’i ise arttırmayı planlıyor. İtalyan tüketicilerin alışveriş yapmaları daha fazla harcadıkları anlamına gelmiyor. İtalyanlar 2008’de üç ayda ortalama 285 euroyu kıyafete harcarken 2010’da sadece 250 euro harcadı. 

Almanya Almanların yüzde 67’si aynı yüzde 15’i daha fazla alışveriş yapmayı planlıyor. Sadece alışveriş hissine yenik düşerek giysi alan Almanların oranı ise yüzde 63. Yüzde 85’inin en sevdiği kıyafet ise kot. 

İngiltere Genç İngilizler daha iyi kalite için fiyattan ödün verirken yaşlı İngilizler daha ucuz mal için kaliteden ödün vermeyi tercih ediyor. İngiliz kadınları ise kot elbise ve kot etekleri ile dünyada birinci sırada. 

Kolombiya Kolombiyalı tüketicinin kıyafet alırken ilk baktığı tarz. Kolombiyalı tüketicinin yüzde 79’u sevdiği ya da keyif için giyim alışverişine çıkıyor. Tüketicinin yüzde 66’sı iyi kalite için fazla ödemeye razı. 

Brezilya Brezilyalı tüketicinin yüzde 82’si sevdiği için ayda en az bir kere alışverişe çıkıyor. Uzun uzun mağaza dolaşıp en iyisini en doğru fiyata almayı hedefleyen Brezilyalı’nın hassas noktası ise kalite.