27 AB üyesiyle aday ülkeler Türkiye, Hırvatistan ve Makedonya"da gerçekleştirilen araştırmada, küresel krizde işini kaybedenlerin oranı AB ortalamasında yüzde 9 çıkarken Letonya"da yüzde 21"i, Litvanya"da yüzde 18"i, İspanya"da yüzde 17"yi, Portekiz ve İrlanda"da yüzde 16"yı, Macaristan ve Estonya"da yüzde 15"i buldu.

Aile-arkadaş işsiz

Eurobarometre"ye göre krizde işini kaybedenlerin oranı Çek Cumhuriyeti"nde yüzde 11, Hırvatistan ve Makedonya"da yüzde 10, Polonya, Rommanya ve İngiltere"de yüzde 9, Almanya, Fransa, Danimarka, Bulgaristan, Kıbrıs Rum kesimi, Avusturya, Slovenya ve İsveç"de yüzde 7, İtalya"da yüzde 6, Malta ve Hollanda"da yüzde 5, Lüksemburg ve Yunanistan"da yüzde 4 oldu. Araştırmaya katılan Türklerin yüzde 44"ü de kriz nedeniyle ailelerinden, akrabalardan ya da yakın arkadaşlarından birinin işini kaybettiğini belirtti. Eurobarometre"de aynı soruya “evet” cevabı verenlerin AB ortalaması ise yüzde 36 olarak verildi.

Türkler az endişeli

Araştırmada “Krizden ve istihdam piyasasına muhtemel etkilerinden ne kadar endişelisiniz” sorusuna “çok endişeliyim” cevabını verenlerin oranı Türkiye"de yüzde 34"te kalırken, İspanya"da yüzde 65"e, Litvanya"da yüzde 63"e, Makedonya"da yüzde 47"ye, Letonya"da yüzde 46"ya, Slovakya"da yüzde 45"e, İtalya ve Yunanistan"da yüzde 40"ara, Avusturya"da yüzde 38"e, Estonya"da yüzde 36"ya, Bulgaristan ve Romanya"da yüzde 35"e ulaştı. Eurobarometre araştırmasının bu ilginç sonucu “Türklerin işini kaybetse de umudunu kaybetmediğini” gösterdi.

Geleceğe iyimser bakışta ikinciyiz

EUROBAROMETRE"de Türklerin geleceğe umutlu baktığını gösteren bir sonuç da küresel krizle ilgili beklentilerde ortaya çıktı. “Bazı uzmanlar küresel krizin istihdam piyasasına en olumsuz etkilerinin geride kaldığını ve bundan sonra kademeli iyileşme görüleceğini söylerken bazıları en kötünün hâlâ önümüzde olduğunu belirtiyor. Hangi görüşe katılıyorsunuz” sorusunda iyimser yaklaşıma en yüksek destek yüzde 45"le İsveç"ten gelirken, yüzde 39"la Türkler ikinci sırayı aldı. İyimser görüşe en az destek verenler ise yüzde 13"le Hırvatlar oldu.
Hürriyet