Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “85 milyonun tamamının sahipleneceği ve 'İşte benim Anayasam' diyerek baş tacı edeceği bir metni artık milletin takdirine sunmamız gerekiyor. Meclisin açılışıyla birlikte Türk demokrasisini yeni bir Anayasa'ya kavuşturmak için girişimlerimizi tekrar başlatacağız” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay Başkanlığında gerçekleşen 2023-2024 Adli Yıl açılış töreninde konuştu. Yeni adli yılın hayırlara vesile olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin başında görev yaparken şehit düşen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz başta olmak üzere tüm yargı mensuplarına rahmet diledi.
6 Şubat depremlerinde yıkıntıların altında kalarak vefat eden 231 yargı çalışanının her birine de Allah'tan rahmet dileyen Erdoğan, her yaştan ve toplum kesiminden 50 binden fazla insanın kaybedildiği asrın felaketiyle mücadelede yargı mensuplarının yaşadıkları acıya rağmen millete karşı mesuliyetlerini hakkıyla yerine getirdiklerini söyledi. Adalet hizmetlerinde kesinti olmaması için hem Bakanlık, hem de Hakim ve Savcılar Kurulu vasıtasıyla gerekli tedbirleri aldıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile depremzedelerin hak kaybına uğramasının önüne geçildiğini aktardı. Bu çerçevede bölgede bine yakın hakim ve cumhuriyet savcısı ile yaklaşık 7 bin 500 personel görevlendirildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ”Felaketin ilk günlerinden itibaren son derece zor şartlar altında vazifelerini ifa eden adalet teşkilatımızın tüm mensuplarına, ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum” dedi.
"FARKLI KESİMLERLE SÜREKLİ TEMAS HALİNDEYİZ"
Siyasetçiler ve devleti yönetenler olarak öncelikle millete karşı sorumlu olduklarının altını çizen Erdoğan, her 5 yılda bir millete hesap veren bir siyasetçinin sokağın ve sandığın sesine kulak tıkamasının düşünülemeyeceğini kaydetti.
Erdoğan, ”Bize oy versin ya da vermesin, toplumumuzun farklı kesimleriyle sürekli temas halindeyiz. Vatandaşlarımızdan gelen talepler ve eleştiriler çerçevesinde politikalarımıza yön veriyoruz. Son dönemde insanımızın yargı süreçleri ve kararlarıyla ilgili kanaatlerini manipüle etmeye yönelik algı kampanyalarının arttığına şahit oluyoruz. Yargıtay’dan istinafa ve ilk derece mahkemelerine varıncaya kadar milletimizin yargıdan beklentisi 'adil kararın makul sürede verilmesi'dir” dedi.
“TÜRKİYE YÜZYILI VİZYONUMUZ, BÖYLE BİR ANAYASA'YLA DAHA GÜÇLENECEKTİR”
Kapsayıcı bir yeni Anayasa için sürece herkesi katkı sunmaya davet eden Erdoğan, ”Siyasi hayatımızın her döneminde dile getirdiği- hükümet teklifi olarak da 2011'den beri her seçimde milletimizin önüne koyduğumuz- bir hayalimiz var. Bu hayal Türkiye'yi darbe anayasası ayıbından kurtaracak yeni, sivil, dili ve içeriğiyle bugünü ve yarını kucaklayan, Türkiye Yüzyılı'na yakışır bir Anayasa'ya kavuşturmaktır. Darbe anayasasının gölgesinde Türkiye Yüzyılı'nı konuşmayı, ülkemiz ve demokrasimiz için zül addediyoruz. İstiklal ve istikbali için bu kadar ağır bedeller ödemiş milletimizin yeni bir Anayasa'yı anasının ak sütü gibi hak ettiğine inanıyoruz. Milletimize vaadimiz olan birinci sınıf demokrasi, birinci sınıf ekonomi ve birinci sınıf özgürlüklerin tamamlayıcısı birinci sınıf anayasa olacaktır. Türkiye Yüzyılı vizyonumuz, böyle bir Anayasa'yla daha güçlenecektir. Bunun için 85 milyonun tamamının sahipleneceği ve 'İşte benim Anayasam' diyerek baş tacı edeceği bir metni artık milletin takdirine sunmamız gerekiyor. Buradan, siyasi partilerimizi, yüksek mahkemelerimizi, üniversitelerimizi, devlet kurumlarımızı, barolarımızı, meslek kuruluşlarımızı, sivil toplum örgütlerimizi ve milletimizin her bir ferdini bu sürece katkı vermeye davet ediyorum. Meclisin açılışıyla birlikte Türk demokrasisini yeni bir Anayasa'ya kavuşturmak için girişimlerimizi tekrar başlatacağız. Yargı kurumlarımızın temsilci olarak sizlerden de bu sürece hazırlıklı olmanızı, destek vermenizi bekliyorum” dedi.