MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay dün açıklanan AB-Türkiye İlerleme Raporu'nun, "ilişkileri geliştirmeme", "Türkiye'yi oyalama", "Ne pahasına olursa olsun AB limanlarına sıkı sıkıya bağlı bir ülke haline getirme" tezi üzerine oturtulduğunu belirtti.

Toskay yaptığı yazılı açıklamada, raporla ilgili bilgilerin basında ya çok az, ya da iç sayfalarda ancak yer aldığını belirtti. Toskay, daha önceki ilerleme ve zirve kararlarının basında ve medyada yer alış tarzlarını bir hatırlanması durumunda insanların AKP iktidarı tarafından nasıl aldatıldığın anlaşılacağını ifade ederek rapora yönelik şu eleştirilerde bulundu:
-06 Ekim 2004 İlerleme Raporu ve 17 Aralık 2004 Zirve karına bir göz atalım. Başbakan Erdoğan ne demişti, "Dengeli rapor" "Başardık". Bugün yayınlanan yeni rapor 2004 zirve kararına atıfta bulunuyor ve "Kıbrıs Ek Protokolü yürürlüğe konulmadan, hava ve deniz limanlarının Rum gemi ve uçaklarına açılmadan AB'nin askıya almış olduğu 8 başlıkta müzakerelerin açılmayacağı" belirtilmektedir.

-2007 AB-Türkiye İlerleme Raporunda en göze çarpan özellik daha öncekilerde de olduğu gibi AB, Türkiye'ye karşı kendi yükümlülüklerini hiç dile getirmemekte ve Helsinki Zirve kararında belirtilmiş olmasına rağmen Türkiye'ye ayrımcı bir tavır sergilemektedir.-Yine raporda azınlıklar konusunda Lozan Antlaşmasının ilgili hükümleri ortada iken etnik ve dini temele dayalı yeni azınlıklar oluşturulması gayreti görülmektedir.
-Terör konusunda ülkemizin çok ciddi sıkıntı yaşamasına rağmen raporda bu konu geçiştirilmektedir.
-"Ekümenlik", "Ruhban Okulu", "301. madde", "Yargının bağımsızlığı", "Ordunun siyasete müdahalesi", "Din ve ibadet özgürlüğü" gibi konularda İlerleme Raporunda her zamanki yerlerini almışlardır.

TÜRKİYE SAHİPSİZ DEĞİL

Raporun bir bütün olarak incelendiğinde,"İlişkileri geliştirmeme", "Türkiye'yi oyalama", "Ne pahasına olursa olsun AB limanlarına sıkı sıkıya bağlı bir ülke haline getirme" tezi üzerine iddia eden Toskay, "Türkiye sahipsiz değildir. Bu süreç mutlaka gözden geçirilecektir" dedi.

(ANKA)