LE MONDE gazetesine konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, geçen hafta borç krizi konusunda alınan kararlar sonrasında artık iki Avrupa’nın olduğunu söylemekle birlikte, ne yeni ne de 27’ler AB’sinde Türkiye’nin yerinin olmadığı görüşünü savundu. Türkiye konusundaki düşüncelerinin “değişmediğini” söyleyen Sarkozy, “AB her şeyden önce Avrupa kıtası içindir. Bildiğim kadarıyla, büyük güç, büyük ulus olan Türk dostlarımız esasen Küçük Asya’dalar” diye konuştu. 

‘Köprü olsunlar yeter’

Türkiye’ye AB yerine Doğu-Batı arasında köprü rolüne devam tavsiyesinde bulunan Sarkozy, “Hırvatistan’ı yeni üye yaptık. Sırbistan’a açılım perspektifi var. Avrupa dışı sorunlarla uğraşacağımıza önce Avrupa ailesini birleştirelim. Elbette Türkiye‘yle mümkün olan en iyi ilişkileri arzuluyorum. Bana göre Türkiye’nin dünyada oynayacak önemli bir rolü var, Doğu ile Batı arasında köprü rolü. İki yaka arasındaki bu köprü rolünü terk edip bir başkasına katılmak Türkiye’nin çıkarına mıdır? Ben bunun bir güç kaybetme olacağı düşüncesindeyim” ifadelerini kullandı. Geçen hafta düzenlenen AB zirvesinin ardından yeni bir Avrupa’nın doğmakta olduğunu da sözlerine ekleyen Sarkozy, bu Avrupa’yı “Euro Avrupası” olarak tanımladı. Fransa Cumhurbaşkanı, “Euro Avrupası”nın “ekonomi, bütçe kuralları ve vergilendirmede amaç birliği” anlamına geldiğini ve katılımcı ülkelerin sosyal modellerinden vazgeçmeden rekabet gücünü artıracak şekilde reformlar için beraber çalışacaklarını belirtti. 

Atatürk-Venizelos günleri gibi olsun

Kıbrıs Rum Kesimi Hükümet Sözcüsü Stefanu, Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediklerini söyledi. Stefanu Erdoğan’ı överek “Atatürk ile Venizelos arasındaki ilişki Kıbrıs’ta da gelişebilir” dedi

Rum Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu, Rum tarafının Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini, 1 Temmuz 2012’de dönem başkanlığını devralmasından sonra da bunun değişmeyeceğıini söyledi. İşte Rum Hükümet Sözcüsü’nün açıklamalarının ana hatları:

Aramızdaki mesafe büyük

Görüşmeler istediğimiz gibi gitmiyor. İlerleme olacak şekilde gitmiyor. Biz isterdik ki, iki taraf arasında görüş birliği olsun. (Eski KKTC Cumhurbaşkanı) Mehmet Ali Talat zamanında yakınlaşılan konularda, Türk tarafının geri adım atması nedeniyle taraflar arasındaki mesafe daha büyük. Ümit ediyoruz ki, Greentree görüşmesine kadar Türk tarafı tutumlarını yeniden düşünür.

Yerleşikler geri gitmeli

Vatandaşlık konusundaki tutumumuz nettir. Birincisi, bizler ‘yasadışı’ KKTC’nin verdiği vatandaşlıkları tanımıyoruz. İkincisi ‘yasadışı’ nüfus taşınması savaş suçudur. Taşınmış nüfusun hepsi geri gitmelidir. Bizler üst taban belirledik, bu da 50 bindir.

Eroğlu rahatsız edici

Çözümde federasyon olamayacaksa, Eroğlu çözüme gelmeyecekse, tek vatandaşlık tek egemenlik olmayacaksa; evet, Eroğlu rahatsız edici oluyor. Eroğlu ve Kıbrıs Türk tarafı çok önemli bir hata yapıyor. Merkezi hükümetin Rumların malı olacağını sanıyor. Merkezi hükümet Kıbrıslı Rumlar ve Türklerin olacak. Eroğlu her şey iki olsun diyor. O zaman iki ayrı devlet olur. Kıbrıs Rum tarafı iki devlete kesinlikle karşıdır.

Henüz doğalgaz bulamadık

Doğalgaz aramaları konusunda henüz bir şey bulmuş değiliz. Ama doğalgaz Kıbrıs sorununun çözümü için büyük bir teşvik. Doğalgaz bulunduğu zaman bundan hem bizler, hem Türkler hem de Türkiye kazanacaktır. Burada Türkiye’nin ‘tehditkâr-gerilim’ yönünde yaptığı açıklamalar uluslararası arenanın da tepkisini çekiyor.

AB üyeliğini destekliyoruz

Bizim Türkiye ile bir alıp veremediğimiz yok. Türkiye ile ilişkilerimizin normalleşmesini istiyoruz. Biz, Avrupa Birliği’ne tam üye olan bir Türkiye istiyoruz. Tek sorun; ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin topraklarının işgalidir. Kıbrıs sorunun çözümü, Rumlar için bir zafer değildir. Herkes kazanacak, win-win (kazan-kazan) olacak. AB dönem başkanlığındaTürkiye ile ilişkilerin iyi olmasını istiyoruz. Bizler Türkiye’nin AB’de ilerlemesi taraftarıyız.

Erdoğan Atatürk gibi

Erdoğan’a çok geçmiş olsun dileklerimizi gönderiyoruz. En kısa zamanda şifa diliyoruz. Sayın Erdoğan birçok sorun konusunda cesaret gösteriyor. Kıbrıs sorunu konusunda cesaret göstermelidir. Atatürk’ten sonra Türkiye’ye gelen en önemli liderdir Erdoğan. Atatürk ile Venizelos (Yunanistan Başkanı) arasındaki ilişki Kıbrıs’ta da gelişebilir. Bizler, 1 Temmuz 2012’ye kadar sorunun çözümü çabası içindeyiz. AB dönem başkanlığını ‘ortak devlet’ üstlensin.