Fransa Savunma Bakanı Herve Morin, Türkiye"nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı olduklarını belirterek, “Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy net ifade etti. Türkiye"nin AB"de yeri yok. Fakat Türkiye ile imtiyazlı işbirliğinin geliştirilmesi Avrupa için gereklidir. Bu bağlamda, imtiyazlı bir işbirliğinin geliştirilmesiyle ilgili olan 30 bölüm üzerinde müzakerelerin devamını, ancak ülkenin AB üyeliğiyle doğrudan bağlantılı olan 5 bölümünün görüşülmemesini öneriyoruz” dedi.

Herve Morin, Yunanistan"da yayımlanan To Vima gazetesine verdiği demeçte Fransa'nın AB dönem başkanlığı sırasında AB-Türkiye özel ilişkisini belirtecek olan girişimlerde bulunacağını ifade ederek, “Bu süreç ve bu noktada Yunanistan da hemfikir” diye konuştu.

AB Haber"e göre, Türkiye"nin AB üyeliği sürecinin Türkiye'deki yapısal reformların devam etmesine bağlı olduğunu kaydeden Morin konuşmasında şunları söyledi:
"Buna paralel olarak, Fransa, Avrupa Birliği'nin gerçek değerleri konusunu, Avrupa planının 20-30 yıl sonra nasıl olacağını tekrar gözden geçirmek istiyor. Fransa bu yıl sonunda bir Akil Adamlar Komitesi"nin oluşmasını, bu heyetin yukarıda sözünü ettiğim konuları ele almasını bekliyor"

Vatan