Dünya ticaretinin tartışmasız lideri haline gelen Çin’de ‘işadamı’ görünümündeki mafya üyeleri, küçük ölçekli ithalat yapan Türkiyeli firmaların kâbusu haline geldi. 
 
Özellikle Türkiye’ye yollanan defolu mallar nedeniyle Çinli üreticilerle anlaşmazlık yaşayan küçük firmaların başına gelmedik kalmıyor. İşadamları, Çin’e adım atar atmaz rehin alınıyor, darp ediliyor, pasaportlarına el konuluyor. Bunun en son örneği işadamı Kenan Uysal’ın başına gelenler… Çin’de ölümle tehdit edilen, Çin mafyası pasaportuna el koyduğu için Türkiye’ye dönemeyen ve sokaklarda yaşamak zorunda kalan işadamı Kenan Uysal, başından geçenleri Radikal’e anlattı. 
 
Şirketi Overseas ile 16 yıldır Anadolu’daki imalatçılara ve kumaşçılara Çin’den mal tedarik eden Uysal’ın hayatı, Bursalı bir müşterisinin Çin’den gelen malının defolu çıkması ile değişmiş. Bursalı şirket malın ücretini ödemek istemeyince, sorunu çözmek için 21 Haziran’da Çin’in Şanghay yakınlarındaki sanayi kenti Yousheng’e giden Kenan Uysal, Çinli ‘Shaoxing County Xintianyang Textile Co Limited’ adlı şirketin adamları tarafından rehin alındı. Pasaportuna el konulan Uysal, bir otel odasında iki gün boyunca işkence gördü. Bu süre zarfında Çinli işadamları, Uysal’ın şirketine “Paramızı tahsil edemezsek, Kenan’ı öldüreceğiz” şeklinde mesajlar atarak gözdağı verdi. 
 
‘Elçilik yardım etmedi’ 
27 Haziran’da kendisini rehin tutan adamların elinden kaçmayı başaran Uysal, Şanghay’a gidip Türk Elçiliği’ne sığınmış. Ancak burada işler daha da karışmış. Uysal anlatıyor: “Elçilikten Başbakanlık’a, Dışişleri’ne ulaşabildiğim kadar çok resmi merciiye ulaşıp başıma gelenleri anlattım ancak bir yanıt alamadım. Konsolosluk ve elçilik yetkilileri, elimde kimliğimi gösteren bir belge yok diye bana yardım edemeyeceklerini söylediler. Kimliğim olmadığı için hiçbir otel beni kabul etmiyor. 3 gün boyunca dışarıda yattım. Şu anda burada bana sahip çıkan birkaç Türk ailenin yanında kalıyorum. Türkiye’ye ne zaman döneceğim belli değil.” 
 
Bursalı şirketin borcunun bir kısmını ödemeyi kabul etmesinin ardından Çinli firmanın şimdilik peşini bıraktığını anlatan Uysal, “Ama pasaportum hâlâ ellerinde. Beni izliyorlar ama paralarını kurtardıkları için şimdilik dokunmuyorlar” diyor. 
 
Çelik şirketi 100 milyon $ kaptırdı 
Çin ile iş yapan işadamlarının yaşadığı sıkıntılar Kenan Uysal’ın hikâyesi ile sınırlı değil. Radikal’e konuşan bir işadamı, “Büyük bir demir çelik şirketi, Çin’de yakın bir zamanda göz göre göre mafyaya 100 milyon dolarını kaptırdı. Ama korkularından seslerini çıkaramadılar. ‘Şikâyet edersek daha kötü olur’ diyerek sustular” diye konuştu. Öte yandan İstanbul Sultanhamamı’nda tedarik şirketi kurup Çin’e giden 3 Türk işadamının da Çin’de işkence gördüğü öne sürülüyor. İşadamlarının Türk müşterilerinin mallarını yerinde kontrol ederken defo tespit ettiklerini ve bunu Türkiye’ye bildirmek istedikleri için kaçırılarak 20 gün boyunca işkence gördükleri belirtiliyor. İşadamlarının Türkiye’ye döndükten sonra iş hayatını bırakıp kayıplara karıştığı söyleniyor.